Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Надлежни ефикасни након напада на Дашка, зашто није тако и у другим случајевима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2021.

Аутор: Вања Ђурић Извор: Н1

Надлежни ефикасни након напада на Дашка, зашто није тако и у другим случајевима

И полиција и тужилаштво показали су јуче да могу добро да раде свој посао, оцена је Независног удружења новинара Србије а поводом проналаска једног од нападача на новинара Дашка Милиновића. То, међутим, очекују и у сваком другом случају, без обзира на то да ли се ради о тешком физичком нападу или увредама и блаћењу. За почетак важно је да сваки напад осуде, јер то је порука грађанима да новинаре нико не сме да напада.

Дашко Милиновић, Милан Јовановић, Милица Шарић, Ивана Јеремић и још десетине колегиница и колега којима је неко претио или насрнуо на њих, од новинарске заједнице добиће, углавном, подршку и осуду напада. Да је тако нешто недопустиво прочитаће се и на друштвеним мрежама. Али, један део те, интернет заједнице, употребиће неки од следећа три начина умањивања значаја напада:

1. Одузимање легитимитета, и то коментарима попут: “Он/она себе називају новинарима.”

2. Подршка насиљу, кроз коментаре попут: „Било је и време“ или „Ако им данас не одговоримо палицом, сутра ће нам требати пушке.“

3. Одузимање права на став, најчешће кроз коментаре: „Нисам за насиљем али јавна личност не може да износи приватан став.“

Уредник на порталу Нова.рс Миленко Васовић на то узвраћа – шта год да кажемо, штангле нису начин.

„То да се ставља ‘осуђујем напад, али’ ми личи на ове жене које су доживеле разна понижења, силовања и оне се додатно кажњавају тиме што их јавност вуче кроз неку врсту топлог зеца“, истиче Васовић.

Да би то престало и представници државе морају баш сваки напад да осуде и да реагују брзо, поручују из Независног удуржења новинара Србије. Раде Ђурић из НУНС-а подсећа да је за означавање КРИК-а као медија који сарађује са криминалцима, реакција државе изостала.

„Порука треба да буде јасна да то није дозвољено, да се осуди и да се покрене нешто што већ радимо годинама, да нађемо начин да овакве ствари претворимо у кривична дела, с обзиром на тешке последице које остављају“, наводи Ђурић.

Независном удружењу новинара Србије од почетка ове године, са нападом на Дашка Милиновића, пријављено је 35 случајева напада и притисака. Прошле године укупно их је било 189, а 2019. знатно мање – 119. И то се односи и на физичке и на оне вербалне нападе. Физичких је у 2020. било 32, а у 2019. “само” 11. Вербалних претњи је прошле године забележено 50, а 2019. 27.

Правна служба НУНС-а оцењује да тренд пада броја напада не постоји, а разлог за то што их је прошле године било више су догађаји попут јулских протеста.

„Представници МУП-а нису били спремни на тај ниво сензибилитета, који треба да покажу према раду новинара на демонстрацијама. Уместо тога имали смо озбиљан број физичких напада на пример“, каже Ђурић.

У планирању напада на радијског водитеља Дашка Милиновића, члан Радне групе за  безбедност новинара Веран Матић видео је сличност  са убиством Милана Пантића, који је пре 20 година убијен. Зато следећи пут када посегнете за друштвеним мрежама како бисте некоме поручили да је заслужио шипку у главу, зауставите се, јер мало је потребно да та шипка некоме и заиста дође главе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси