Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Угашен Вјесник.хр, Национал у кризи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Танјуг

Угашен Вјесник.хр, Национал у кризи

Данас је престао са радом интернет потрал хрватског "Вјесника" чије је штампано издање, након 72 године, последњи пут изашло 20. априла ове године.

 

Вјесник.хр био је први хрватски информативни портал, основан 1998. и након 14 година рада јуче су на њему објављене последње информације, уз обавештење читаоцима да портал престаје с ажурирањем садржаја због "немогућности организације даљњег рада", пише Јутарњи лист.

Новинари више месеци нису добили плате, али предузеће није отишло у стечај. Влада Зорана Милановића нема воље да Вјесник након 72 године настави с излажењем.

Вршилац дужности директора Вјесника Роберт Мекинић Хини је објаснио да више нису у могућности да плаћају изнајмљивање простора у којем је редакција радила протеклих 25 година.

"Очигледно је да не постоји воља да се Вјесник, лист са 72-годишњом традицијом, на било који начин сачува. Упркос настојањима новинара и осталих запослених који су протеклих неколико месеци с неизвјесном судбином и без плате настојали да професионално раде и сачувају Вјесник више нисмо у стању обављивати садржаје ни на веб порталу", казао је Мекинић.

Чека ли Национал иста судбина?

Власник недељника Национал Харалд фон Сифрид поручио је запосленима да нема пара за штампање наредног броја недељника, док је шеф управе Мориц фон Сифрид телефоном јавио да су пропали преговори с Хипо банком за рефинансирање кредита.

Иако гласине у јавности већ одавно говоре да је недељник Национал након 14 година пред гашењем, главни уредник Роберт Бајруши верује да није све готово. Бајруши је новинарима најавио састанак редакције на коме ће се залагати да се наредни број ипак објави, као и да постоје понуде за куповину недељника.

Потенцијални инвеститори из Хрватске нудили су једну куну за Национал и покривање дугова који нису мали, али је страни власник одбио такве понуде мислећи да је у стању да извуче недељник из тешкоће.

Бајруши је рекао да је Национал добар производ који је у последњих месец и по дана имао раст продаје од скоро 10 одсто уз квалитетнан садржај, при чему је с око 8.000 продатих примерака други по продаји у Хрватској, одмах иза недељника Глобус. Сви други су далеко од тих бројки, рекао је Бајруши.

Некадашњи власник Национала био је Иво Пуканић који је убијен у октобру 2008. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси