Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић тајно изабан у УО Привредне коморе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2012.

Аутор: М. Мандић Извор: Информер

Главни уредник Б92 награђен функцијом

Веран Матић тајно изабан у УО Привредне коморе

Главни и одговорни уредник телевизије Б92 Веран Матић данас би требало да буде изабран за члана Управног одбора Привредне коморе Србије! Према сазнањима Информера, за Матића је првобитно било резервисано место потпредседника УО, али се од ове идеје одустало након противљења једног дела домаћих привредника.

 

Договор о уласку Верана Матића у Управни одбор ПКС постигнут је, како незванично сазнајемо, још пре месец дана, али се ова одлука из неког разлога држала у тајности. На данашњој, петој, седници Скупштине Привредне коморе,
међутим, именовање глодура Б92 требало би да буде и озваничено.

С друге стране, део привредника и чланова Коморе био је изненађен Матићевом кандидатуром, будући да је досадашња пракса била да се чланови УО ПКС бирају из редова истакнутих привредника и експерата из разних научних области.

Штавише, функционер Социјалистичке партије Србије Зоран Анђелковић, који се у Привредној комори налази на челу Одбора за радиодифизију, у изјави за Информер каже да је на њега вршен притисак да предложи Верана Матића за
потпредседника Управног одбора, али да је он то одлучно одбио.

- Звали су ме из Привредне коморе и захтевали да кандидујемо Верана Матића, али не за члана УО, већ за потпредседника тог органа. А тамо где има сличних „захтева“, има и притисака. Од мене је тражено да га предложимо, али сам ја то изричито одбио, јер сматрам да у Привредној комори треба да седи човек који ради у интересу привреде, а не против ње. Цео програм Матићеве телевизије управо је усмерен против привреде и привредника. Ја се заиста не разумем у процедуру кандидовања чланова, али знам да ме после тога нико више није звао.

Ипак, чујем да ће Веран бити изабран - рекао је Баки Анђелковић за наш лист.

Према незваничним сазнањима нашег листа, Матића је за чланство у УО на крају предложио Одбор за креативну индустрију, па је готово извесно да ће данас бити изабран.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин оштро је демантовао наводе да је неко вршио притисак на чланове ПКС да изаберу Верана Матића, оптужујући новинаре Информера да га вређају, да би затим повукао своју изјаву и затражио да му сва питања пошаљемо на мејл.

- Веран Матић није кандидован за потпредседника Управног одбора, већ за члана.

И није тачно да је било ко вршио притисак на Одбор за радиодифузију. Престаните да ме вређате! На кога смо то вршили притисак?! Па Комора може да врши притисак само на државу, да створи што бољи привредни амбијент. Рачунајте да вам нисам дао изјаву, него ми сва питања проследите на мејл - рекао нам је Милош Бугарин.

У складу са Статутом

У касније достављеној писаној изјави ПКС стоји да „сагласно Статуту Привредне коморе Србије, чланове УО бира Скупштина ПКС, на предлог председника ПКС, из реда истакнутих привредника и експерата за поједине научне области. Предлажу се они привредници који ће бити у могућности да у ПКС заступају и представљају привреду региона, односно, привредну делатност из које су изабрани и да имају вољу и жељу да учествују у раду Коморе. Имајући у виду наведено, господин Веран Матић је од стране Одбора Удружења за креативну индустрију ПКС, уз његову сагласност, предложен за члана УО ПКС, као особа која може да допринесе његовом успешном функционисању“.

Матић: Медији су битан део привреде

Главни уредник Б92 Веран Матић каже да је прихватио кандидатуру, јер сматра да је креативна индустрија важна грана привреде, а до сада је у нашој земљи била запостављена.

- Сада сам и ја сазнао да сам кандидован, јер сам потражио информацију од секретара Удружења за креативну индустрију, којима сам дао начелну сагласност.

Медији су веома битан део привреде сваке земље, али код нас креативна индустрија нажалост нема значај какав има у развијеним земљама. Мислим да би на том плану могли да направимо велики помак као талентована нација - рекао је
Матић за Информер.

Милан КнежевиЋ привредник

- Стварно не знам које је то привредно чудо кандидовало Верана Матића за члана УО. Њему је место у неком новинарском удружењу, а не у Привредној комори Србије. С друге стране, разумем ПКС, јер има искључиво репрезентативну и ревијалну улогу, па можда желе да појачају тај медијски наступ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси