Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Астрономске тужбе Миленијум тима: Добро знају да локални медији немају тај новац, овако брутално кажњавање значило би њихово затварање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2021.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Астрономске тужбе Миленијум тима: Добро знају да локални медији немају тај новац, овако брутално кажњавање значило би њихово затварање

Позната фирма Миленијум тим, која ради на неким од највећих државних грађевинских пројеката у Србији, преко суда тражи астрономских 300.000 евра од два локална сајта – Инфо Врањске и Југ прес. Која је поента судског поступка када се зна да ти портали ове казне не могу ни у сну да плате? Наплата штете? Или је то стратешка тужба усмерена против јавног ангажовања, с намером да цензурише, застраши и ућутка критичаре?

Београдска компанија Миленијум тим, која ради на неким од највећих грађевинских послова у земљи и у јавности се перципира као блиска владајућој Српској напредној странци (СНС), тужила је лесковачки портал ЈУГпресс и врањски Инфо Врањске. На име нематеријалне штете, од та два медија захтева нестварних 300.000 евра.

Обавеза да плати оволики износ практично би значила стављање катанца на редакцију било ког локалног медија у земљи.

Миленијум тим тужио је оснивача Регионалне информативне агенције ЈУГпресс и главну уредницу Љиљану Стојановић због објављивања извештаја са две конференције за медије (?!) лидера Народне странке Вука Јеремића током фебруара у Лесковцу и Врањској Бањи. Проценили су да им следује 200.000 евра.

Из идентичног разлога тужба је стигла и на адресу портала Инфо Врањске и његовог главног уредника Саше Стојковића. Од њих захтевају упола мањи износ.

Питање је, дакле, како се могу тумачити најновији поступци компаније која се представља као „регионални лидер у изградњи хидротехничких и инфраструктурних објеката“. Као трагање за истином, облик цензуре и застрашивања или нешто треће?

Иду избори…

„Врло очигледан притисак и наставак исцрпљивања медија, с крајњим циљем да нас затворе“, оцењује за Цензоловку Љиљану Стојановић.

„Њихова тужба не односи се на ауторски текст, већ на уобичајен извештај с конференције за медије. Пренели смо оно што је тамо речено – али не, они ниси тужили Вука Јеремића, већ медије. Наравно да ни у лудилу немамо тај новац. Ми смо локални медиј и махом се финансирамо од пројеката, а због уређивачке политике нисмо баш омиљени код комисија за доделу средстава. Намера је јасна – дисциплиновати или затворити медије. Ово је уједно и порука за све остале да пазе о чему говоре.“

По речима њеног колеге Саше Стојковића, тужба Миленијум тима је, „професионално гледано, поражавајућа“. Уколико се успостави пракса да су медији одговорни за ставове особа о којима извештавају и још плаћају пенале за то, новинарство би, како каже, било у озбиљном проблему.

„Не ради се овде о новцу, иако, наравно, немамо тај новац. Немамо ни за свакодневно преживљавање, а не оволику суму. Тужбу схватам као отворену претњу медијима. Иду избори, једноставно нам говоре – нећемо да видимо Драгана Ђиласа, Вука Јеремића или која је већ особа у питању.“

Саговорник Цензоловке најаву судског процеса види као део „дубоке и широке акције“ на територији целе земље којом, како каже, диригује власт у намери да угуши поједине медије.

„То је суштина читаве приче – тужити тачно одређене, пробране медије, иако су сви текстови који се спомињу написани професионално. Па овде нема ни слова новинарског коментара! Поставља се основно питање самог постојања медија. Зашто постојимо ако нећемо извештавати? Зашто постојимо ако ће нам неко са стране бирати о чему ћемо извештавати?“, пита се Стојковић.

Спорни и коментари читалаца

Реагујући на вест о тужби против два локална медија, члан Радне групе Владе Србије за безбедност и заштиту новинара Веран Матић подсетио је на култни Ферал Трибуне, чија је редакција, како каже, после велике борбе одлучила да престане са излажењем управо због немогућности да плате све неправедно досуђене казне.

„Да живимо у правној држави и да немамо искуство из деведесетих, рекли бисмо да је право свакога да тужи и да ће суд пресудити ко је у праву. Овде то, нажалост, није случај и зато се поменуте тужбе сагледавају кроз оптику у којој се овакви кораци тумаче као удар на професионалне локалне медије као платформе за другачија мишљења“, написао је Матић.

Шта онда, у овом контексту, представља Миленијум тим и шта је то што заправо желе?

На сајту компаније пословни успеси илустровани су фотографијама посета особа из самог државног врха, укључујући председника Александра Вучића, премијерку Ану Брнабић и министра финансија Синишу Малог.

Пре две године, међутим, Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) писала је о Миленијум тиму као фирми ангажованој на највреднијим државним пројектима (нпр. Београд на води), али и о томе како су компанијски ауди и стан уступљени Предрагу Малом, брату министра финансија.

Пре два месеца Нова економија објавила је да је Миленијум тим добио око 10 милиона евра бесповратне помоћи за градњу хотела у Врањској Бањи.

Управо то је била тема Јеремићеве спорне конференције. Он је, наиме, упозорио да иза, како је казао, наводних власника београдске компаније (Ивана Бошњака и Стојана Вујка) стоји врх државе.

ГАСИФИКАЦИЈА ГРОЦКЕ И ПАЉЕЊЕ КУЋЕ НОВИНАРА ЈОВАНОВИЋА

Пре него што је, у последњи час, спасен из запаљене куће, децембра 2019, Милан Јовановић и његов колега Жељко Маторчевић на порталу Жиг инфо извештавали су о разним малверзацијама у општини Гроцка, на чијем је челу тада био, управо због паљења Јовановићеве куће однедавно првостепено осуђени Драгољуб Симоновић.

Између осталог, Јовановић и Маторчевић писали су о незавршеној гасификацији Гроцке, пројекту вредном скоро 30 милиона евра. Тај посао припао је управо фирми Миленијум тим. Цензоловка је недавно подсетила на то да није било портала Жиг инфо, преко кога је анализа извештаја о реализацији Уговора о гасификацији Гроцке из 2015. године из Србијагаса доспела у јавност, не би се знало о енормној пљачки грађана Србије, јер је и у другим локалним самоуправама примењен исти сценарио као и у Гроцкој, а укупна вредност неистражених малверзација тешка је 240 милиона евра.

Инсајдер је у својој анализи указао на механизам исисавања огромног новца из Србијагаса, без тендера, проглашавањем приватне фирме за стратешког партнера. На уговору за избор Миленијум тима као стратешког партнера потпис је – Драгољуба Симоновића.

У тужби против портала Инфо Врањске, а у коју је Цензоловка имала увид, оцењује се да Јеремићеве изјаве није допуштено објавити јер су „неистините и повређују право на пословни углед тужиоца“, услед чега овај, наводно, трпи знатну материјалну штету.

Даље се у тужби тврди да је „у демократском друштву и уређеној тржишној економији“ забрањено износити недоказане информације „којима се уништава пословна репутација субјекта на тржишту“.

„Такав говор не само што излази из слободе изражавања“, сматрају у Миленијум тиму, „него је погубан за успостављање и одржавање крхке економске стабилности која треба да буде подржана, а не рушена.“

У тужби се цитирају чак и коментари читалаца, они који компанију повезују с Андрејом Вучићем, председниковим братом.

Бројке које се помињу у вези с Миленијум тимом неупоредиве су с буџетима којима располажу локални медији. Која је, у том случају, поента судског поступка? Наплата штете? Или је то стратешка (такозвана СЛАПП) тужба усмерена против јавног ангажовања, с намером да цензурише, застраши и ућутка критичаре?

Нинић: „Бесмислена и опасна тужба“

„Ово јесте флагрантан притисак на медије. Ако у старту знате да је немогуће да добијете тих 100.000 евра, о чему се овде ради ако не о цензури“, оцењује за Цензоловку адвокат Иван Нинић. „Ако овако нешто постане пракса, биће то веома опасан преседан. Изазваће један домино-ефекат и медији би на тај начин били изложени страшном прогону. До сада није виђено да једна приватна компанија прибегава оваквом начину притиска на медије.“

Нинић је тужбу окарактерисао као бесмислену и опасну. По његовом мишљењу, новинари из Врања и Лесковца су у овом случају поступали у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

„Извештавали су с јавног догађаја и аутентично га пренели. Изјаве учесника конференције јасно су назначене наводницима. Да је Миленијум тиму до истине, могли су послати одговор и он би морао бити објављен. Они, међутим, нису искористили то право. Мислим да им је жеља да издавача и уредника увуку у процес и тако им створе енормне трошкове. Прво се плаћа такса, па приступ суду, одговор на тужбу… Збир само та три трошка је велик (најмање 1.000 евра, прим. аут.), а да парница још није ни почела. Не заборавите, новинари би морали и да сваки пут долазе у Београд из Врања, а немогуће је да би се све завршило на једном рочишту.“

Чланице Коалиције за слободу медија изразиле су забринутост због притиска који се спроводи над већим бројем медија које је тужио Миленијум тим и подсетиле да пре подношења тужби та компанија није званично демантовала ниједну од изнетих информација.

„Огромна накнаде штете коју ова компаније захтева у тужбама јесте огољени вид притиска који само по основу плаћања таксе на одговор на тужбу практично води гашењу утужених локалних медија, притиска којим се жели послати порука и свим другим медијима да могу бити преко ноћи угашени уколико не поштују моћ великих компанија, а озбиљно се угрожавају јавно информисање и слобода и право грађана у локалним заједницама да буду обавештени о свим догађајима без цензуре“, наводи се у саопштењу.

ТУЖЕНИ И ДАНАС И Н1

Поред два локална медија, због пренетих изјава функционера Народне странке о Миленијум тиму, та фирма тужила је и дневни лист Данас и телевизију Н1. Како пише Раскрикавање, Данас је тужен због четири пренете агенцијске вести и од њих Миленијум тим тражи 400.000 евра на име нематеријалне штете, док се од Н1, према речима директора те куће Југослава Ћосића, само у једној тужби тражи 100.000 евра и то због текста који су пренели са Бете.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси