Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт медијима везује очи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2012.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Блиц

Власт медијима везује очи

"Довиђењааа”, огласио се арогантни високи функционер Демократске странке, када га је новинарка “Блица” јуче позвала и питала да објасни који страначки одбори ће бити одговорни за лош изборни резултат, а онда се зачуо познати сигнал прекинуте везе. Била је то уобичајена слика понашања једног потомка петооктобарских демократских промена, сада на власти.

Разрушене институције, сиромашни грађани, потцењени медији и бахати политичари који се вређају на питања која им се не свиђају, који имају “своје” новинаре и непристојно и ауторитарно се понашају према “туђим” новинарима. То је слика Србије 2012. године након избора, у којој су интелектуалци оптужени за страначке поразе, а медији за критичко писање. Бивши и садашњи председник покушавају да дисциплинују “Блиц”, а њихови страначки следбеници копирају модел односа према јавности. Томислав Николић и Борис Тадић јуче су одбили да објасне за “Блиц” своје понашање. Незванично, у табору демократа кажу да је још у изборној ноћи оцењено да је “Блиц” претходне четири године критичким писањем “потхрањивао атмосферу незадовољства”!

Стефан Пирс, генерални секретар Европске федерације новинара у Бриселу, каже за “Блиц” да новинари играју “пресудну улогу у демократском друштву јер захтевају од политичара да полажу рачуне”.

Од животне је важности да су медији слободни и да буду уши и очи јавности.

Понекад то подразумева постављање непријатних питања људима на власти. Они који су на јавним функцијама морају да препознају важност тога да буду отворени према својим гласачима, а то укључује вољу да се од медија прихватају и непријатна питања - каже Пирс за “Блиц”.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић подсећа за “Блиц” да је коректан однос према јавности једна од најважнијих обавеза власти у демократском друштву. За Шабића је кршење ове обавезе исто што и кршење
политичке културе, али пре свега забрињавајуће упозорење.

Та обавеза важи и за органе власти и за људе на челу тих органа. Важи и кад је строго формална, законска, као када је у питању приступ информацијама на основу Закона о слободном приступу информацијама. А важи и када има за предмет
комуникацију која није „покривена“ законом, кад је мање формална и више је у сфери политичке културе. Стално упозоравам да велики број жалби које примам и чињеницу да медији и грађани до великог броја информација које би требало да су лако доступне долазе тек након интервенција повереника, треба схватити као забрињавајуће упозорење - каже Шабић.

Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а, јуче је прокоментарисао оцену бившег председника Србије да му је “Блиц” у последње четири године “ломио ноге”:

Ако је неко некоме ломио ноге у протекле четири године, онда је то свакако чинила власт која је својом осионошћу и бахатошћу заправо сломила кичму већини медија у Србији. Тај однос према јавности уопште на крају се некима обио о
главу, али очигледно то није било довољно да би се извукле поуке, па се наставља са старом праксом оличеном у доскора владајућем геслу: све што није у складу са нашом (виртуелном) стварношћу, уперено је против нас - каже Обрадовић.

УПОЗОРЕЊА ИЗ СВЕТА

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: у Резолуцији о европској интеграцији Србије усвојеној пре два месеца од српских власти се тражи да гарантују независност медија и подвлачи важност слободних медија за демократску јавност.

ФРИДОМ ХАУС: у извештају о “Нацијама у транзицији 2012”, Србија је сврстана у ред земаља с полуконсолидованим демократијама, а као најслабије тачке оцењени су правосудни оквир, независност правосуђа, корупција и независност медија због нетранспарентног власништва и великог финансијског утицаја државе и партија.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси