Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Корона зауставила суђење за убиство Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2021.

Аутор: Александра Петровић Извор: Политика

Корона зауставила суђење за убиство Славка Ћурувије

У поновљеном поступку, који је почео у октобру, главни претрес одложен је више пута – због болести два члана судског већа, а затим и због болести адвоката двојице окривљених

Због болести чланова судског већа и адвоката двојице окривљених, услед вируса корона, поновљени процес оптуженима за убиство новинара Славка Ћурувије одлаган је више пута током протекле зиме, а није извесно ни да ли ће бити настављен у новом заказаном термину 20. априла. Следеће недеље, 11. априла, навршава се 22 године од убиства новинара, а суђење је тек мало одмакло од почетка.

Након што је Апелациони суд у септембру прошле године укинуо првостепену пресуду Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду којом су четворица оптужених били осуђени на укупно 100 година затвора, пред Вишим судом је у поновљеном поступку главни претрес од октобра до сада одржан само током шест дана, иако је био заказиван сваког месеца, осим јануара, у терминима од по три и четири дана.

Окривљени Радомир Марковић, који је био на челу Ресора државне безбедности, Милан Радоњић, тадашњи начелник београдског центра РДБ и оперативац службе Ратко Ромић поново су се изјаснили да нису криви и да нису имали учешћа у организацији и извршењу убиства Славка Ћурувије 11. априла 1999. године у Светогорској улици у центру Београда. Четврти окривљени Мирослав Курак и даље је у бекству и суди му се у одсуству.

Поновљено суђење започело је у првој недељи октобра. Затим је било заказано за 16, 17. и 18. новембар, али је већ првог дана одложено због тога што је члан судског већа оболео од вируса корона. Наставак је заказан за 1. децембар, када је поново одложен за 11, па опет за 21, 22. и 23. децембар. Три дана пре планираног суђења, портпарол Вишег суда обавештава новинаре да је главни претрес отказан због болести поступајућег председника већа, судије Снежане Јовановић, а да је нови термин одређен за 2. фебруар и наредна три дана. Тада је суђење настављено, али није одржано 5. фебруара због вакцинације заменика јавног тужиоца.

Наставак је заказан за 1. март, када су сви медији објавили да је главни претрес одложен због тога што адвокатица Зора Добричанин Никодиновић има реакцију на вакцину. Суђење је поново заказано за 22. март и наредна три дана. Међутим, адвокатица је од 12. до 19. марта била на Инфективној клиници због упале плућа, а после тога на кућном лечењу и у обавезном карантину, а ни данас се не осећа добро.

У разговору за наш лист, адвокатица Зора Добричанин Никодиновић, која брани Милана Радоњића и Ратка Ромића, рекла је да је вакцину против короне примила 20. фебруара, а разболела се три дана касније и од тада је под лекарским надзором и на терапији, а 11. марта је добила позитиван тест на корону. Судском већу је послала оправдање да не може да приступи на главни претрес.

Затражила је да се суђење настави у мају, јер процењује да ће се до тада потпуно опоравити. Међутим, судско веће заказало је наставак претреса за 20. април. Према речима адвоката одбране и према извештају Фондације „Славко Ћурувија”, председавајућа судија Снежана Јовановић рекла је да ће оптуженима одредити адвоката по службеној дужности уколико Зора Добричанин Никодиновић не дође или не обезбеди замену на наредним рочиштима која су заказана за 20, 21. и 23. април. Окривљенима је предочила да ће то утицати на продужење кривичног поступка.

Била је спорна и медицинска документација коју је суд тражио, а приправник адвокатице је рекао судском већу да ће комплетну документацију доставити када се заврши лечење.

„Уколико у року од три дана не достави оправдање, сносиће последице пропуштања рокова”, рекла је судија Јовановић, према извештају Фондације „Славко Ћурувија”.

Вишем суду у Београду упутили смо питања о томе колико пута су суђења одлагана и из којих разлога, будући да „Политика” због епидемијске ситуације не одлази редовно на суђења. Упитали смо и да ли би одређивање браниоца по службеној дужности због болести изабраног адвоката представљало повреду права на одбрану. Одговор је стигао у виду кратког писма председнице судског већа Снежане Јовановић, у коме није одговорено ни на једно наше питање.

 „Поступање председника већа је у складу са одредбама Законика о кривичном поступку, којим је прописано да је сваки бранилац у законској обавези да поступи по налогу председника већа у погледу достављања доказа о разлозима неприступања на главни претрес, а што ако не учини сноси последице непоступања”, стоји у одговору судије Снежане Јовановић.

На крају наводи да је одбрана накнадно доставила доказе о разлозима неприступања на главне претресе.

Није нам одговорено на питања колико пута је суђење одложено због болести чланова судског већа и евентуално вакцинације заменика јавног тужиоца, како смо информисани од бранилаца у овом поступку, али је наведено да смо сами дали одговоре на постављена питања.

Чини се да суд није спреман да медијима и јавности пружи тражене информације о томе шта се догађа у овом кривичном поступку, па и у околностима епидемије када је сасвим разумљиво да су и судије и учесници у поступку могли бити објективно спречени да раде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси