Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор Бете на писмо Додика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2012.

Извор: Бета

Одговор Бете на писмо Додика

Новинска агенција Бета у потпуности одбацује оптужбе које је против Бете и њене дописнице из Бањалуке Љиљане Ковачевић објавио Биро за односе са јавношћу председника Републике Српске Милорада Додика и сматра их недопустивим нападом на слободу информисања.

 

Бета је запрепашћена речником и тежином неистинитих оптужби Додиковог Бироа за односе са јавношћу и поново тражи од министарстава спољних послова и културе Републике Србије заштиту од неоснованих напада председника Републике Српске и његовог кабинета.

Додиков кабинет је Бетину дописницу и Бету, између осталог, сврстао у "патолошку групу људи", што агенција сматра нечувеним нападом и недопустивим односом према професионалном медију.

Подсећамо да је Додик у суботу, 2. јуна, грубо вербално напао дописницу Бете на прес-конференцији у Бањалуци и покушао да је избаци из зграде у којој је седиште председника РС. Новинарска удружења из Србије, БиХ, Републике Српске и Европе осудила су тај Додиков поступак.

Много је нетачних навода у писму Додиковог Бироа, чиме канцеларија највишег функционера РС обмањује јавност и, уместо да подржава, озбиљно угрожава слободу јавне речи у РС и региону. Ево само неких од нетачности из тог писма:

Није тачно да против Додика 2009. године није покренут поступак од стране Државне агенције за истраге и заштиту (Сипа). Бета је управо известила о томе да је Сипа предала Тужилаштву БиХ "Извештај о постојању основане сумње о почињењу кривичних дела" и "Предлог мера и радњи" поводом тог "Извештаја" против Додика, тадашњег премијера РС, и још неких особа због начињене штете буџетима БиХ и РС. Тај извештај је предат Тужилаштву БиХ 17. фебруара 2009. године и заведен је под бројем 3625/09.

Бета поседује тај документ и поставила га је на интернет адреси www.beta.rs/ftp/documents/sipa-dodik.pdf

Није тачно да Бета, поводом те информације, није објавила одговор Милорада Додика. Бета је објавила Додиков одговор у целини, истог дана када га је и добила - 26. фебруара 2009. године, под насловом "Додик негира вести о подношењу кривичне пријаве".

Није тачно да је Бетина дописница назвала Додика и чланове његове тадашње владе "удруженом злочиначком организацијом с Милорадом Додиком на челу". Тако их је у извештају оквалификовала Државна агенција за истраге и заштиту (Сипа), а агенција Бета је само пренела такве квалификације.

Није тачно да је тадашњи портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубјешић дематовао Бетину информацију. Он ју је, штавише, потврдио, рекавши: "Јесте, 17. фебруара је достављен извештај од стране Сипе у оквиру раније отвореног предмета од пре више месеци који се води у Тужилаштву БиХ".

Тужилаштво БиХ је, иначе, 2011. године највећи део предмета против Додика уступило Специјалном тужилаштву Републике Српске, које је потом обуставило истрагу против Додика по тој пријави.

Није тачно да је Додик тужио Бету и Љиљану Ковачевић суду у Београду, како наводи његов Биро за односе са јавношћу, него суду у Бањалуци.

Речник председника РС упућен Бетиној новинарки, његов однос према медијима и слободи информисања немају ништа заједничког са ставом из писма да је "Додик у потпуности опредељен за слободу медија".

Снимак Додиковог напада на дописницу Бете налази се на youtubе.

Непримерен речник који користи Додиков сарадник, извршни секретар Савеза независних социјалдемократа, партије чији је Додик председник, Рајко Васић према Бетиној дописници и другим новинарима налази се на сајту BH-News.com

Коментари (1)

Остави коментар
суб

09.06.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 15:08

Apel

Na mnoge stvari je teško odreagovati kako se ne bi ponavljale. Ipak trebalo bi apelovati svim javnim servisima informisanja, da bar prilikom objavljivanja sadržaja obraćanja javnosti predsjenika i njegovog establišmenta, obavezno istaknu opozorenje da se ne preporučuje gledaocima mlađim od 18 godina. U stvari trebalo bi istaći upozorenje da se ne preporučuje nikome.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси