Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бета затражила заштиту од министарстава Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2012.

Извор: Бета

Бета затражила заштиту од министарстава Србије

Новинска агенција Бета затражила је данас од министарстава културе и спољних послова Србије да интервенишу код надлежних органа у БиХ, односно Републици Српској поводом вербалног напада председника РС Милорада Додика на Бетину дописницу из Бањалуке Љиљану Ковачевић.

 

"Тражимо да интервенишете код надлежних органа у суседној БиХ, односно РС, са којом Србија има специјалне односе и тако помогнете да се нашој новинарки обезбеди неометано обављање њених новинарских задатака. Верујемо да ће ваша интервенција у овом случају допринети и слободи говора и успостављању демократских стандарда које Србија жели да гради", наводи се у писму Бете Министарству спољних послова и Министарству културе, информисања и информационог друштва.

У писму којим је Бета од министарстава затражила заштиту, наводи се да је ситуација у којој ради Бетина дописница из Бањалуке изузетно тешка и да се она и њена породица налазе под великим притиском.

"Истичемо да је Љиљана Ковачевић дугогодишња новинарка која има високу професионалну репутацију. Њено извештавање за Бету је увек било високо кредибилно и коректно. Информативни капацитети новинске агенције Бета и њене дописнице у суседној држави због овакве ситуације су угрожени. Право на слободу речи и лична безбедност наше новинарке, такође", наводи се у писму.

Председник РС Милорад Додик је у суботу 2. јуна на прес-конференцији вербално напао Бетину дописницу Љиљану Ковачевић, захтевајући да више не долази у палату председника РС. Његов поступак осудила су новинарска удружења из Србије, БиХ, РС и међународне медијске асоцијације.

У писму Бете министарствима наводи се и да су Додикове оптужбе и речник изазвали "крајње непријатну ситуацију" у којој је новинарка Бете била изложена јавном вербалном шиканирању од стране највише политичке личности у држави и граду у којем живи годинама, у којем је уредно акредитована и одакле извештава за агенцију Бета.

Констатује се и да то није први пут да је дописница Бете изложена притиску Додика.

"Претње независним новинарима и даље дубоко угрожавају друштва која настоје да изграде демократски поредак. Као медијска кућа која је за 18 година постојања изградила високу професионалну репутацију у Србији, региону и свету, обраћамо Вам се тражећи заштиту", наводи се у Бетином писму.

Агенција је изразила очекивање да ће је министарства обавестити о корацима које ће предузети овим поводом као и о одговору који ће евентуално добити.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси