Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мур (ОЕБС):Национални савети не треба да контролишу медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2012.

Извор: Бета

Мур (ОЕБС):Национални савети не треба да контролишу медије

Заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Томас Мур изјавио је данас у Новом Саду да се уочава да поједини национални савети мањина покушавају да контролишу медије чији су оснивачи.

 

"Сваки покушај контролисања садржаја медија неминовно води у проблем", упозорио је Мур на скупу о раду националних савета који се одржава у Скупштини Војводине у Новом Саду.

Он је оценио да би "могла да буде од помоћи" јача спољна контрола Републичке радиодифузне агенције и новинарских удружења рада националних савета у области информисања.

Према његовим речима, у раду појединих националних савета мањина може се уочити и јак партијски утицај.

"Национални савети треба да осигурају да унутар њих постоји различити дијапазон мишљења и ставова", поручио је Мур.

Он је рекао да од будуће Владе Србије очекује да обезбеди пуну примену Закона о националним саветима националних мањина, који је донет 2009. године.

Директорка Фондације за отворено друштво Јадранка Јелинчић такође се заложила за пуну примену одредаба тог закона, а тек потом за евентуалне измене тог закона.

Она је критиковала чињеницу да никада није профункционисао Републички савет за националне мањине, у чији би рад требало да буду укључени представници свих мањинских националних савета и Владе Србије.

Јадранка Јелинчић је оценила да се у раду појединих националних савета мањина могу уочити "политизација и недовољна транспарентност у раду" и заложила се за спољни монитирнг и контролу рада тих тела мањинске аутономије.

"Има пуно несналажења у пракси свих актера који треба да спроводе Закон о националним саветима", оценила је Јадранка Јелинчић.

Она је поздравила иницијативу више од стотину невладиних организација и свих мањинских националних савета да у будућој Влади Србије поново буде основано министарство за људска и мањинска права и оценила да ке то министарство потребније од неких других.

"Једино кроз то министарство може се осигурати да држава уреди ову област. Његово оснивање посебно је важно за националне мањине које живе ван Војводине, јер је пракса у Војводини у погледу поштовања права националних мањина одмакла у односу на остале делове Србије", навела је Јадранка Јелинчић.

Председник Скупштине града Новог Сада Александар Јовановић рекао је да се Савет за међунационалне односе у главном граду Војводине од октобра 2009. године до данас састао свега три пута и изразио наду да ће у будуће то тело редовније заседати.

Он је упозорио на трендове пораста национализма и рекао да то може да буде веома опасно и да врати Србију у деведесете године и наруши суживот у Војводини.

Конференцију "Национални савети националних мањина у Србији - евалуација рада, стање и перспективе" организовао је новосадски Центар за регионализам у склопу пројекта евалуације рада националних савета мађарске, словачке, румунске, бугарске и ромске националне мањине.

Пројекат је подржала Фондација за отворено друштво Србије.

 

 

 





Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси