Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет посматра штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2009.

Извор: Вечерње Новости

Савет посматра штампу


Представници новинaрских удружења УНС и НУНС, Асоцијације медија и Локал преса потписали су јуче документ којим је званично основан Савет за штапму.

Посао овог саморегулаторног тела биће да реагује на кршења етичких и професионалних кодекса у српским штампаним медијима. Одговараће и реаговаће и на притужбе грађана, који ће Савету моћи да укажу на неправилности у писању дневних новинара и магазина.

- Постојање оваквог савета је неопходно, и он ће вршити мониторинг у штампи, као што Републичка радиодифузна агенција ради у електронским медијима, али верујемо да ће радити боље од РРА - оценила је Надежда Гаће, председница НУНС-а, једна од потписница оснивачког акта.

У име УНС-а, потписник је председник Нино Брајовић.

Асоцијацију медија, у чијим просторијама је оснивање јуче озваничено, представљао је њен председник Манојло Вукотић, а Локал прес Владо Филипчев.

Оснивање савета за штампу подржао је ОЕБС, а шеф мисије у Србији Ханс Ула Орстад рекао нам је да овакав савет постоји у готово свим европским земљама, и да ће у многоме подићи стандарде новинарства.

- Овакво саморегулаторно тело помоћи ће да се у ред доведе део медија који објављују наслове и текстове који прелазе сваку границу пристојности - рекаоје Орстад.

- Оснивање овог тела неће увести ни најмању цензуру у медије, већ указивати на етичке и професионане неправилности.

Антрфиле : Подршка Норвешке амбасаде

Савет је добио подршку и од норвешке амбасаде у Београду.

- Слично регулаторно тело има висок утицај у Норвешкој. Недавно је негативно оценило један програм јавног сервиса, што је изазвало велику буру - испричао нам је амбасадор ове земље Хакон Блакенборг.

И. М.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси