Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Додик одбио да се извини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2012.

Аутор: Д. Вукотић Извор: Политика

Додик одбио да се извини

Суботњи инцидент када је председник Републике Српске у Бањалуци извређао дописницу агенције Бета јер је она наводно објавила лажну вест, добио је јуче свој наставак тако што је Милорад Додик одбио да се извини новинарки Љиљани Ковачевић.

 

Она у разговору за „Политику” каже да никада није написала нетачну вест, па тако ни ону која се тиче кривичне пријаве против Додика, због које ју је он вербално напао на конференцији за новинаре у Палати председника РС.

„У фебруару 2009. године написала сам вест да је Државна агенција за истраге и заштиту против Додика поднела кривичну пријаву Тужилаштву Босне и Херцеговине где се он терети да је са сарадницима на више грађевинских пројеката у РС оштетио ентитетски и државни буџет за око 115 милиона марака. Агенција јесте у то време поднела кривичну пријаву против њега, што је лако проверити, али Тужилаштво БиХ је тај предмет прошле године уступило Специјалном тужилаштву РС за организовани криминал, које је обуставило истрагу”, каже Љиљана Ковачевић.

Она се такође осврнула и на опаску председника РС да му се „никада није извинила, ни после окончаног судског поступка” који је због клевете покренуо против ње пред судом у Бањалуци.

„Тачно је једино да ме је тужио за клевету, али његова изјава да је процес завршен је нетачна, јер по његовој тужби досад није одржано ниједно рочиште”, тврди Ковачевићева.

Протеклих дана у њену заштиту су стала струковна удружења из БиХ и Србије оштро осудивши вербални напад Милорада Додика.

„Веома ми значи подршка колега јер је Додиков поступак био непримерен, тим пре што се он налази на месту председника једног ентитета, а извређао ме је у државној институцији која је власништво свих грађана а не његово лично.

Могућност да дође до таквих испада само говори о огромном степену недемократичности нашег друштва у којем је сва моћ и власт концентрисана око једног човека”, упозорава дописница Бете и додаје да је крајње време да политичари постану свесни да су подложни критици и да не помишљају да прете новинарима и забрањују им рад.

Поводом захтева новинарских удружења из Србије да се извини дописници Бете Додик је јуче поручио да нема намеру да се никоме извињава „као што се и њему нико не извињава”. Он је казао да подржава рад удружења новинара, али да би
волео и да види принципијелан став удружења новинара и да покушавају нешто да ураде на стандардима извештавања, као и да осуде, како је навео, непрофесионалност.

Према његовим речима, ту се ради „о једној патолошкој групи људи која покушава да на један неистинит начин, инкриминише све у РС, што је недопустиво са становишта новинарске професије”. Додик тврди да је слобода рада новинара у РС загарантована и да он „нема намеру да угрожава било чију слободу”.

„Али, никада нећу одустати од тога да кажем и своје мишљење о неким новинарима, јер и они неограничено говоре о политичарима”, казао је Додик.

Председник РС Милорад Додик је на конференцији за новинаре 2. јуна у Бањалуци вербално напао новинарку агенције Бета Љиљану Ковачевић, назвавши је „лажљивицом” и поручујући јој да више не улази у Палату председника РС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси