Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Погоршавају се услови за рад страних медија у Кини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 03. 2021.

Аутор: Бета/АФП Извор: Н1

Погоршавају се услови за рад страних медија у Кини

Ситуација страних медија у Кини погоршана је 2020. године због протеривања 18 дописника, вишеструких притисака, малог броја издатих виза и ограничења уведених због коронавируса, оценило је удружење страних дописника у понедељак.

„Трећу годину заредом ниједан дописник није изјавио да су се услови рада побољшали“, наводи се у годишњем извештају Клуба страних дописника у Кини (FCCC).

Кина је 2020. године протерала најмање 18 страних новинара који су радили за америчке дневне листове Њујорк тајмс, Вол стрит џорнал и Вашингтон пост, што је био одговор на сличан поступак америчких власти према кинеским новинарима.

Ово је „највеће протеривање страних новинара од масакра на Тјенанмену пре више од 30 година“, наводи Клуб страних новинара.

Кина више не издаје америчким медијима прес картице које су кључне за рад. Када су незадовољне медијским извештавањем новинара, кинеске власти су наставиле да примењују казнене мере током 2020. године.

Уобичајене годишње прес картице су за најмање 13 дописника сада издате на шест месеци или на краћи временски период, између осталог за новинаре Њујорк тајмса, Глоуб енд мејла, Монда и Гласа Америке.

Друга врста притиска је усмерена на Кинезе запослене у међународним медијима, а тај притисак последњих годину дана „повећаван“ је уз претње необнављањем радних дозвола.

Укупно 59 одсто анкетираних рекло је да су кинеске колеге застрашиване током 2020. године, што је повећање од 44 одсто у односу на 2019. годину.

Корона вирус, који се у Кини појавио крајем 2019. године, није помогао ситуацији. „Кина користи пандемију као ново средство за контролу новинара“, указује Клуб страних дописника.

Кинеске власти су током 2020. одобриле врло мали број виза новинарима, док остале професије не подлежу таквим ограничењима.

Портпарол кинеског министарства спољних послова оценио је да извештај не почива на чињеницама и да Пекинг не признаје Клуб страних дописника.

Уверавајући да је земља радо прихвата „новинаре из целог света“, портпарол је рекао да се влада „противи идеолошким предрасудама о Кини, дезинформацијама под изговором такозване слободе штампе и понашању које крши новинарску етику“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси