Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Твитер укида налоге у случају дезинформација о вакцинама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 03. 2021.

Аутор: Бета-АФП Извор: Данас

Твитер укида налоге у случају дезинформација о вакцинама

Друштвена мрежа Твитер објавила је да намерава да појача борбу против ширења дезинформација о вакцинама, и увела могућност забране налога корисника после пет опомена.

„Мислимо да ће овај систем упозорења помоћи да се образује јавност о нашим прописима, и боље допринети смањењу ширења потенцијално опасних или лажних информација преко Твитера, посебно за поновљене, умерене или озбиљне преступе“, саопштила је синоћ та мрежа.

Твитер је у децембру већ одлучио да са корисничких налога повуче неке лажне информације посебно оне које наговештавају да се вакцине користе да би нашкодиле становништву, или да би га контролисале.

Мере су такође усмерене на лажи о наводним нежељеним ефектима или чак довођење у питање постојања ковида-19 и потребе за вакцинисањем.

Од тада је са те друштвене мреже повучено више од 8.400 твитова и упозорено око 11,5 милиона налога у свету.

Од другог упозорења корисницима ће налог бити блокиран 12 сати, после четвртог упозорења блокада ће трајати седам дана а после петог налог ће бити трајно затворен.

Овај систем инспирисан је системом против дезинформација о изборима и грађанским процесима, у оквиру кога је Твитер укинуо налог бившег америчког председника Доналда Трампа због поновљених кршења правила као што су подстицање на насиље и његове поруке којима се доводе у питање резултати председничких избора.

Мреже Јутјуб и Фејсбук су од октобра, када су вакцине биле тек у фази клиничких проба, објавиле строго правило чији циљ је био да се забране дезинформације о вакцинама и напори да се нашкоди кампањама вакцинације.

Твитер ће такође прикачити упозорење на поруке које могу да садрже лажне информације о вакцинама против ковида-19, наведено је у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси