Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Почео са радом СОС телефон за новинаре који сматрају да су угрожени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 03. 2021.

Извор: РТС

Почео са радом СОС телефон за новинаре који сматрају да су угрожени

Од данас је у функцији бесплатни СОС телефон на броју 0800 100 115 који је намењен свим новинаркама и новинарима који сматрају да им је угрожена безбедност.

Та услуга покренута је у склопу активности Радне групе за безбедност и заштиту новинара коју је основала Влада Републике Србије, а на телефонске позиве одговараће правници који имају искуство у раду на случајевима насиља према медијским радницима.

Члан Радне групе Веран Матић каже да је ово први корак у реализацији планираних активности на заштити новинара и повећању безбедности, саопштено је из Канцеларије за сарадњу с медијима Владе Србије.

"На овај начин ћемо поједноставити пријављивање претњи и напада и додатно информисати и едуковати новинаре о остваривању својих права", казао је Матић.

"Телеком Србија" је донирао техничку подршку, опрему и капацитете, као и координацију са свим оператерима за овај бесплатни сервис, који ће бити доступан 24 сата седам дана у недељи.

Сваки новинар и новинарка који осете да им је угрожена безбедност моћи ће, преко ове подршке, да добију информације о квалификацији дела које је учињено и правним поступцима које они треба да предузму.

"Компанија Телеком Србија уступила је бесплатан број и омогућила техницку реализацију. Верујемо да је ово још један начин да се заштити новинарска професија у Србији", рекао је Владимир Лучић генерални директор "Телекома Србије".

Новинари ће добијати информације о контакт тачкама у полицији и тужилаштву које су надлежне за регион у којем раде или у којем се догодила претња или насилни акт.

Ако је реч о делима који се не гоне по службеној дужности већ по приватним тужбама, новинари ће добити информације о начину на који се пише тужба или ће бити упућени на правну подршку у различитим удружењима новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси