Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извештај САД: Саудијски престолонаследник одобрио убиство новинара Кашогија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 03. 2021.

Аутор: Бета Извор: Н1

Извештај САД: Саудијски престолонаследник одобрио убиство новинара Кашогија

Саудијски престолонаследних Мохамед бин Салман "одобрио" је убиство саудијског новинара Џамала Кашогија 2018. године, показује објављен извештај америчке обавештајне службе са кога је скинута ознака тајности.

„Дошли смо до закључка да је престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бен Салман одобрио операцију у Истанбулу у Турској да се ухвати или убије саудијски новинар Џамал Кашоги“, пише у том документу националне обавештајне управе на четири странице.

Председник САД Џозеф Бајден је тражио да се са извештаја скине ознака тајности коју је ставио његов претходник Доналд Трамп.

Централни закључак извештаја био је навелико очекиван јер је убрзо после убиства Кашогија 2. октобра 2018. у саудијском конзулату у Истанбулу било пренето да су обавештајни званичници дошли до тог закључка. Кашоги је био критичар престолонадледниковог ауторитарног учвршивања власти.

„Престолонаследник је сматрао Кашогија претњом за краљевину и уопштено је подржавао прибегавање насилним мерама уколико је потребно да се он ућутка“, додаје се у документу.

У Извештају се истиче да је саудијски престолонаследник од 2017. године имао „апсолутну контролу“ над обавештајним и безбедносним службама краљевине што чини врло мало вероватном хипотезу да су саудијски званичници могли да спроведу такву једну операцију без зеленог светла од принца.

Америчка обавештајна служба такође претпоставља да је у време Кашогијевог убиства Мохамед бин Салман одржавао такву атмосферу да његови сарадници нису смели да доведу у питање добијена наређења да „не би били отпуштени или ухапшени“.

Бајден позвао Бин Салмана телефоном

Бајден који је пре свог избора у новембру сматрао да се према Саудијској Арабији треба понашати као према изопштеној држави због тог случаја покушао је да ублажи ситуацију и јуче је позвао саудијског краља Салмана телефоном први пут од доласка у Белу кућу.

У извештају о разговору Бајдена и саудијскокг краља наводи се да су говорили о дугогодишњем партнерству две земље, и нису помињали убиство новинара, усредсредивши се на регионална питања као што су Иран и рат у Јемену.

Ипак, пошто овај извештај није званично објављен до сада, јавно приписивање одговорности одражава „прекор“ саудијском принцу и могуће да ће одредити тон у односима нове америчке администрације и Саудијске Арабије.

Бајден је раније критиковао Саудијску Арабију али Бела кућа сматра ту земљу у неким контекстима својим стратешким партнером.

Саудијски престолонаследник је рекао 2019. да преузима „пуну одговорност“ за убиство јер се догодило док је он на тој функцији, али је негирао да га је наредио.

Саудијски званичници рекли су да је Кашогијево убиство дело одметнутих саудијских безбедносних званичника. Саудијски судови прошле године су саопштили да су осудили осам Саудијаца на затвор за убиство Кашогија, али нису дали њихова имена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси