Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поново одложено суђење за убиство Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 03. 2021.

Аутор: Тамара Спаић Извор: www.slavkocuruvijafondacija.rs

Поново одложено суђење за убиство Славка Ћурувије

Овог пута је адвокатица Зора Добричанин Никодиновић недолазак образложила тиме да се реакција на вакцину, коју је примила пре недељу дана, током викенда погоршала, тако да није стигла да обезбеди замену

Наставак поновљеног суђења у процесу убиства Славка Ћурувије, новинара, издавача и уредника Дневног телеграфа и Европљанина, поново је одложен због короне. На рочишту се данас није појавила адвокатица Зора Добричанин Никодиновић која заступа окривљене бивше функционере Ресора државне безбедности Милана Радоњића и Ратка Ромића.

У детаљном образложењу адвокатичиног здравственог стања речено је да је у питању реакција на вакцину коју је примила пре недељу дана, али јој се ситуација погоршала током овог викенда и да због тога није успела да на време обезбеди адекватну замену.

Председница судског већа Снежана Јовановић одсуство је оценила као оправдано.

Следеће рочиште заказано је још у фебруару за прексутра (среда, 3. март). То рочиште засад није одложено, иако се у извештају о здравственом стању адвокатице помиње запаљење плућа и инфузија, па неотказивање наредног термина не делује убедљиво.

У Специјалном суду за организовани криминал у току је поновљено суђење Радомиру Марковићу, Милану Радоњићу, Мирославу Кураку и Ратку Ромићу који су првостепено осуђени на укупно 100 година затвора, али је Апелациони суд у септембру прошле године укинуо пресуду због прекорачења оптужнице.

У поновљеном поступку, који је почео у октобру прошле године, одржано је свега пет рочишта, два на самом почетку и још три у фебруару. Најдужа одлагања суђења била су због болести члана судског већа.

У поновљеном судском процесу до сада се није чуло баш ништа ново у односу на првостепени поступак који је почео 17 година после егзекуције храброг новинара и који је трајао четири године, а током кога је испитано око 100 сведока.

Процес је сада у фази такозваног брзог читања обимног доказног материјала и сведочења на које окривљени и њихови адвокати износе замерке, углавном исте оне које су се чуле и током првостепеног процеса.

Судија Снежана Јовановић их је на једном од претходних рочишта упозорила да нема потребе да све понављају јер се то све већ налази у списима предмета, али одбрана је одлучила да екстензивно користи своје право на изјашњавање.

Због те њихове одлуке није извесно колико ће трајати поновљено суђење док се не дође до завршних речи и пресуде. Судија Јовановић је најавила да ће учесници у поступку имати знатно дуже време за изношење завршних речи него претходног пута.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси