Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Информер, Блиц, Курир и Ало преписали Данас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2021.

Аутор: Р. Д. Извор: Danas.rs

Информер, Блиц, Курир и Ало преписали Данас

Листови Информер, Блиц, Курир и Ало на својим сајтовима прекршили су Кодекс новинара Србије када су преписали сазнање са портала листа Данас о избору Драгана Бујошевића за директора РТС, одлучено је једногласно синоћ на седници Савета за штампу.

Како се наводи, сва четири медија су пренела вест коју је Данас први објавио, без навођења извора, иако су сем саме инфомације преузеле и део пратећег текста.

Подсетимо, портал листа Данас је објавио 2. фебруара сазнање да је Драган Бујошевић изабран поново за директора РТС. У наредних 30 минута, портали листова Ало, Курир, Блиц и Инфомер преузели су вест коју су потписали као своје.

„Поредећи текст са портала Данаса и поменутих сајтова јасно се види да су комплетне реченице у њиховим вестима преписане од слова до слова из Данаса. Једино што је промењено јесте формулација „сазнаје Данас“ у „сазнаје Ало“, „сазнаје Блиц“, „сазнаје Информер“, „сазнаје Курир“, наводи се у жалби Данаса.

Чланови Комисије за жалбе Савета за штампу оценили су да је реч кршењу ауторских права и да је јасно да ако је нешто први сазнао и објавио, у овом случају, Данас да не могу други медији то наводити као своје сазнање.

Савет за штампу је на синоћњој седници оценио и да је осам медија прекршило више одредби Кодекса новинара Србије приликом извештавања о трагедији која се десила у Панчеву, када се један дечак утопио Тамишу.

Једногласна одлука донета је на основу жалби које су поднели организација Пријатељи деце Србије и члан Комисије за жалбе Савета за штампу Бојан Цвејић. Кодекс су по више основа прекршили листови  Блиц, Курир, Вечерње новости, Информер, Српски телеграф , Ало и њихови сајтови и портали Пинк.рс и Телеграф.рс и то у скоро 30 текстова.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси