Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Славка Ћурувију на дан убиства пратили из централе ЈУЛ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 05. 2012.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

Славка Ћурувију на дан убиства пратили из централе ЈУЛ-а

Детаљи о убиству власника "Дневног телеграфа"

 

Милан Радоњић (53), бивши шеф београдског центра ДБ, наређења о праћењу Славка Ћурувије, власника “Дневног телеграфа”, на дан убиства, издавао је из тадашње централе ЈУЛ-а на Дорћолу, сазнаје “Блиц”.

Некадашњи начелник је, међутим, на саслушању у преткривичном поступку прећутао је да је наређења издавао из странке Мире Марковић, супруге тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића.

- Радоњић је у свом исказу твдио да је на дан убиства Ћурувије 11. априла 1999. био код мајке због Ускрса. Провером базних станица мобилне телефоније, међутим, утврђено је да је био у Венизелосовој улици број 31 (некада Ђуре Ђаковића), где се налазила централа ЈУЛ-а. Ово није довољан доказ да против Радоњића буде покренут поступак, али истрага се наставља - каже извор “Блица” упознат са истрагом убиства Ћурувије.

Радоњић је на место шефа београдског ДБ и по аутоматизму помоћника начелника целе Службе Државне безбедности дошао 4. априла 1999, седам дана пре убиства Ћурувије. Мирјана Марковић је десетак дана пред убиство на седници Дирекције ЈУЛ-а Ћурувију означила као главног државног непријатеља који је изазвао бомбардовање и поручила је да ће му “народ судити”.

Дан после постављења Радоњића за шефа београдског ДБ у “Политици експрес” је објављен текст “Ћурувија дочекао бомбе”, који је прочитан и у другом Дневнику РТС. Пре тога Ћурувији је Мира Марковић средином октобра 1998, упутила отворене претње.

Припадници београдског ДБ су пред судом тврдили да је баш Радоњић инсистирао на интензивном праћењу Ћурувије и да је то била једна од првих његових наредби издата само дан, два након постављења.

Изјаве да је он издао наређење о праћењу Ћурувије су раније дали Зоран Павић, начелник Четвртог одељења Радован Божовић, начелник Трећег одељења и његов помоћник Стеван Баста, као и Цвијетин Миленковић, дежурни начелник Центра ДБ у време убиства Ћурувије.

Крајем 2000. објављен је досије ДБ “Ћуран” којим се потврђује да је Ћурувија праћен на дан убиства. Почетком 2001. почела су саслушања 27 припадника Деветог одељења београдског центра ДБ, а већина је потврдила да је су Ћурувију пратили 24 сата дневно. Један од припадника ДБ који су учествовали у самом праћењу, међутим, није чуо наређење за прекид праћења, па је видео бели “голф” који припада београдском ДБ, али који није коришћен за праћење. Виђени су припадници ДБ Ратко Ромић и Мирослав - Мики Курак, а касније су лоцирани у близини места убиства Ћурувије у Светогорској улици помоћу базних станица мобилне телефоније.

Избор Мире Марковић

Према тврдњама појединаца из ДБ, али и света политике, Милан Радоњић је на место начелника београдског ДБ постављен залагањем Мирјане Марковић, председнице ЈУЛ-а и супруге тадашњег председника Србије. Радоњић је радио као оперативац при београдском ДБ, затим је пребачен у Другу обавештајну управу, која је била задужена за контакт са ЈСО. Са тог места именован је за начелника београдског центра.

Вук З. Цвијић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси