Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Непходна јавност у измени закона о слободном приступу информацијама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

Шабић: Непходна јавност у измени закона о слободном приступу информацијама

Адвокат Родољуб Шабић, бивши повереник за информације од јавног значаја, оценио је као одговоран, важан, апсолутно легитиман и вредан најшире подршке јавности захтев велике групе НВО упућен Министарству за државну управу и локалну самоправу којим се, поводом најављених измена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, тражи да се јавности учине доступним план рада Радне групе коју је министарство у ту сврху формирало, као и све друге релевантне информације.

„Пуну транспарентност свих активности на измени овог закона треба обезбедити одмах, без одлагања, поготово са обзиром на најаве надлежних да би измене могле бити усвојене веома брзо, у у наредних месец дана“, оценио је Шабић за Бету.

Он је навео да би право јавности да зна све о процесу измена за јавност веома важног закона и да утиче на тај процес морало бити неспорно и веома је важно и подсетио „да смо пре само нешто више од две године били суочени с покушајем Владе да јавност стави пред свршен чин усвајањем измена овог закона које би битно отежале, тачније готово онемогућиле грађанима остваривање права које он јемчи“.

„Усвајање тих веома штетних одредби, директно супротних циљевима закона и интересима јавности, којим се желео сузити круг обвезника Закона, а уз то и веома отежати поступак за остваривање права спречено је тада само оштром реакцијом и аргументованим критикама од стране опште и стручне јавности“, објаснио је Шабић.

Како је нагласио, „и сада у радној групи нема представника ни опште ни стручне јавности ни из академске заједнице ни из компетентних НВО“.

„Јавности није познато каква су решења припремљена и само индиректно и полузванично последњих дана је имала прилике да чује нешто о неким припремљеним решењима. Судећи по том што се чуло мислим да неће допринети решавању бројних отворених проблема у примени закона поготово не два основна – бахатог игнорисања, у огромном проценту, захтева за приступ информацијама и неизвршавања, по закону обавезујућих одлука повереника и одбијања Владе да у случају потребе принудом обезбеди извршење тих одлука иако је то њена законска обавеза“ навео је Шабић.

Додао је да ће се уздржати од критике док се не види званичан документ радне групе.

Шабић је навео да би било заиста апсурдно да министарство и радна група не омогуће јавности увид тај документ одмах, у најкраћем року, поготово имајући у виду план да измене закона усвоје брзо и да је био изненађен учешћем повереника за информације у радној групи коју је формирало министарство.

„Наиме, иако ни раније никада није била спорна спремност повереника да помогне у припреми многих закона па је у ту сврху Повереник дао Влади и министарствима, не само на тражење већ и по сопственој иницијативи, безброј сериозних и опширних мишљења о текстовима закона, одговора на конкретна питања, начелних ставова, ипак повереник, будући да је независан орган, није учествовао у радним групама које је формирала и контролисала извршна власт и чијим радом руководе чиновници министарства“, рекао је Шабић.

Како је указао, „али ако је већ сада такво чланство повереник оценио као прихватљиво мислим да је његова обавеза, и желим да верујем да ће тако и бити, да безрезервно подржи захтеве за пуном транспарентношћу свих активности на измени закона“.

„То би дало какву такву шансу да јавност, поготово стручна, допринесе квалитету закона. А то се у досадашњој законодавној пракси, кад год је пружена шанса, показало као драгоцено“, рекао је Шабић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси