Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За убиство малтешке новинарке један од оптужених осуђен на 15 година затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2021.

Аутор: Бета Извор: Н1

За убиство малтешке новинарке један од оптужених осуђен на 15 година затвора

Винсент Мускат, један од тројице оптужених за убиство малтешке новинарке 2017. године Дафне Каруане Галисије осуђен је на 15 година затвора.

Мускат је раније данас на суду признао кривицу.

Суд је током изрицања пресуде навео да узима у обзир чињеницу да је оптужени сарађивао са полицијом.

Мускат је за убиство новинарке оптужен заједно са браћом Алфредом и Џорџом Деђорђо.

Дафне Каруана Галиција, истраживачка новинарка описивана као „ВикиЛикс у једној особи“, убијена је бомбом постављеном под њен аутомобил у октобру 2017. године.

Мускат и браћа Деђорђо осумњичени су да су направили и поставили бомбу испод аутомобила новинарке.

Четврта особа повезана са тим убиством је Јорген Фенеш, бизнисмен који је ухапшен 2019. Хапшење Фенеша довело је до оставке неколико чланова тадашње владе. Оставку су тада поднели премијер Џозеф Мускат и министар туризма.

 

Коментари (2)

Остави коментар
пет

26.02.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 20:06

ЦИА о убиству Хашогија

Бајденова администрација скинула је ознаку тајности са извештаја америчке обавештајне службе ЦИА о убиству саудијског новинара Џамала Хашогија. У извештају се сугерише да је саудијски принц Мохамед бин Салман одобрио операцију у Истанбулу да се новинар „зароби или убије“. Те процене су, како се наводи у извештају који је синоћ објавила Канцеларија директора националне обавештајне службе, базиране су на основу „контроле при доношењу одлука“ коју саудијски принц има у земљи. „Од 2017. године, принц има апсолутну контролу над безбедносним и обавештајним организацијама, због чега је мало вероватно да би саудијски званичници извели операцију такве врсте без његовог одобрења“, пише у сажетку извештаја.

Одговори
чет

25.02.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 18:07

Ко је убио Хашогија?

Америчка администрација данас скида ознаку тајности са поверљивих докумената о убиству саудијског новинара Џамала Хашогија, убијеног 2018. Став званичног Ријада је да су убиство починили одметнути припадници тајне службе, који су ухапшени, а петорица је осуђена на смртну казну. Међутим, нико у потпуности није поверовао у ту причу јер се сматра да иза свега стоји саудијски престолонаследник, принц Мухамед бин Салман. Очекује се да ће у извештају САД о том убиству, који је ће бити објављен данас, писати да иза убиства „највероватније стоји принц Салман“, односно да га је он највероватније и наредио. То је Ројтерсу открило чак четворо службеника САД. Према њиховим речима, америчка обавештајна служба - ЦИА била је та која је прикупила највише података за извештај. Ако се неко питао зашто се сада скидају ознаке тајности, ако је ЦИА већ прикупила доказе, амерички медији наводе да се сада поклопио политички тренутак – односно долазак новог председника који има намеру да затегне односе са Ријадом које је претходник Бајдена у Белој кући поприлично олабавио.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси