Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Судија Славко Жугић – Правда на делу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 02. 2021.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Судија Славко Жугић – Правда на делу

Првостепено осуђени бивши председник општине Гроцка, који је наручио паљење куће новинара Милана Јовановића, Драгољуб Симоновић, са адвокатима Гостиљцем, Вуковићем, Зором Добричанин и другима надобудно су доминирали бројним опструкцијама - на рочиштима (када их је било) и приликом одлагања из најразличитијих разлога.

Они су често били прст у око процесу утврђивању чињеница у овом национално и међународно важном случају напада на новинара, најтежем у нашој земљи после покушаја атентата на породицу новинара Дејана Анастасијевића.

Скоро две године трајала је њихова „тортура“ над жртвама – Миланом Јовановићем и његовом супругом Јелом Дељанин, и над судијом Славком Жугићем, који је на професионалан и фер начин водио суђење.

Данас су Симоновић, Гостиљац, Вуковић и други адвокати напустили суђење наводно протестујући због тога што је судија саопштио шта су му радили и како се он том приликом осећао, додавши да ће правду сада и он потражити за све увреде које су му нанели као судији, али и целокупном правосуђу. Испраћени су тапшањем присутних упућеним судији Жугићу.

То је био тренутак када се могла и буквално осетити правда на делу. После ужасног напада на породицу новинара, паљења куће, по многима и покушаја убиства, јер је тек пуким случајем Јела успела да из пожара извуче већ омамљеног Милана, после срамних опструкција којима неодговорни адвокати провоцирају промене у Закону о кривичном поступку, десио се тренутак катарзе. Стигла је дуго очекивана правда, за коју се већ дуго сумња да ли је уопште могућа. Не само у овом случају.

Био би заиста велики искорак када бисмо имали систем који се у овом случају показао као ефикасан. За само месец дана полиција и тужилаштво разрешили су случај. Представници Сталне радне групе за безбедност новинара са посебним ангажманом надзирали су процес. И до данас, највећи део професионалних удружења и специјализованих невладиних организација и портала, пратио је ово суђење са највећом могућом пажњом.

Кроз новинарску солидарност и филантропску заједницу, преко платформе донације.рс прикупљено је преко 2 милиона динара који су омогућили радове на кући како би се породица вратила у свој дом. Председница владе Ана Брнабић разговарала је са Миланом Јовановићем, упознала се детаљно са целим случајем, помогла око решавања комуналних проблема које је Милану направио управо осуђени Симоновић… У рекордном року је подигнута кредибилна оптужница, која је потврђена кроз судски процес који је врло стрпљиво али одлучно водио судија Жугић, којем су често биле везане руке због очигледне опструкције одбране, коју је најбоље демонстрирала Зора Добричанин сталним кашњењем на рочишта, али и легендарном реченицом да ће тражити изузеће свих, целе „Палате Правде“…

И догодила се правда на делу.

Судија Жугић подсетио ме на оне судије из филмова који су непоколебљиви заштитници правде. Не познајем историју случајева које је судио, али у овом случају као да је и сам доживео катарзу: привео је тежак судски процес крају, успешно – иако је био оптужен од стране адвоката одбране да суди по налогу председника Александра Вучића. Са друге стране, имао је снажну подршку и представника свих медијских и новинарских удружења, као и заинтересоване јавности која се бави установљавањем снажног правосудног система као највеће препреке незакоњу и некажњивости. (Судија је посведочио да од њега нико није тражио не само информацију већ ни полуинформацију о томе шта се догађа у процесу, и ја му заиста верујем. Нема ни једне његове одлуке која би могла да нанесе неку сумњу правичном вођењу процеса што би могло да се тумачи било каквим притиском. Пошто сам и сам писао текстове, јер сам врло пажљиво као посматрач пратио процес, нисам могао да приметим да је било који став, коментар … утицао на понашање судије. И заиста жељно очекујем да и сам судија због вређања и заштите његове части и суда покрене правне поступке… који би морали да створе неки нови преседан и искорак.)

Судија Жугић је данас врло темељно образлагао пресуду, а потом врло стрпљиво побијао све примедбе одбране и оптужених којима су настојали да опструирају судски процес.

Било је јасно да му је сметала толика јавност процеса, изложеност и коментарисање самог процеса. Због тога је упутио поруку новинарима да то може да се ради после правоснажности пресуде. У исто време, имао сам осећај да је катарзичном исказу судије и најави тужби према свима који су га вређали, управо помогла толика видљивост процеса која га је можда охрабрила да се држи снажно за постулате којима се установљава праведно друштво.

Судија Жугић је нагласио да је судио делу начињеном против Милана Јовановића грађанина а не новинара. А онда рекао и да је одбио неке предлоге тужиоца да се искористе олакшавајуће околности за неке од оптужених јер, како је рекао, „првооптужени и другооптужени су уништили дом Милана Јовановића, а право на дом је елементарно људско право по Европској конвенцији о људским правима….“

Често се и сами фокусирамо само на судбине нас новинара, нас судија, нас ових или оних, а запоставимо тако елементарна људска права као што је право на дом…

Овај судски процес показао је колико задовољавање правде сваког појединца не може да зависи само од специфичности тог случаја, те професије, уобичајених механизама… Колико је у ствари потребна солидарност свих нас у оквирима одређених професија прво на плану поштовања основних постулата наших професија, кодекса… потом поштовања истих постулата у сродним професијама као што је адвокатска, судијска, тужилачка, и колико је важно поштовати придржавање универзалних принципа без обзира да ли се они налазе у вашем законодавству, европском или неком другом обавезујућем. Неких десет божјих заповести, Хипократова заклетва, Универзална декларација о љуским правима, Европска конвенција… увек морају да нам буду проактивни оријентири, да нам буду подстрек да стварамо просторе слободе, а не да нам буду простор да их користимо тако што бисмо просторе обезбеђене за слободе користили као могућности за злоупотребе.

Често се суочавам са примедбама везаним за санкционисање претњи новинарима, медијским радницима, медијима. И са констатацијама које су набијене незадовољством резултатима. Врло често то незадовљство је у потпуности оправдано. О слабости институција и доминацији политике, политизације, таблоидизације друштва не морамо много да аргументујемо. Има и случајева који се дефинишу као неуспеси из недовољне информисаности, или несхватања процеса. Врло често нема довољно јединства у еснафу, професији, везаног око елементарних постулата, аутономије медија.

Због тога подржавам и учествујем у сваком процесу и иницијативи који су везани за повећање безбедности новинара и медија. Без обзира да ли су у питању иницијативе између удружења или са институцијама безбедности, тужилаштва или са представницима власти. Темељни процес успостављања безбедности новинара и медија није могуће постићи једнострано, или без активне сарадње свих актера удружења, надлежних институција и власти. И без снажне јединствене поруке коју је једино могуће на аутентичан начин дати управо на начин на који је судија Жугић то урадио, или Милан Јовановић са делом новинарске професије која му је дала подршку на више нивоа.

Ово је прво полувреме и приврженост принципима провераваће се у наставку овог случаја, јер су најављене жалбе а на апелацији је да докаже брзину одлучивања….

Мислио сам да је важно нагласити неке аспекте овог судског процеса и пошто сам био врло редован у праћењу овог суђења и покушајима да се помогне породици Милана Јовановића да наставе да живе што нормалније. Милан има преко 70 година и виталност и упорност новинарских „јуноша“. Супруга Јела не спава од 12. 12. 2018. године. Данас сам упознао и потомке, такође погођене овим злочином.

Толико је важно због свих нас да све оно што је пред нама буде у духу начина поступања и заступања вредности судије Славка Жугића.

***

Реакције са Твитера:

google_ad_slot = "7467541312"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; // ]]>

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси