Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кривичне пријаве против специјалаца САО Крајине због убиства новинара 1991.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 02. 2021.

Аутор: Бета Извор: Н1

Кривичне пријаве против специјалаца САО Крајине због убиства новинара 1991.

Хрватска полиција саопштила је да је поднела кривичне пријаву против двојице бивших припадника специјалне полиције самопроглашене САО Крајина због убиства руских новинара код Хрватске Костајнице 1991. Осумњичењи су недоступни хрватском правосудју, а пријава због ратног злочина над руским новинарима Генадијем Демјановић Куринојем (рођен 1950) и Виктором Владимировић Ногинем (1948) поднета је тужилаштву у Загребу.

Посмртни остаци новинара још нису пронађени, па се и даље воде као нестале особе.

У саопштењу сисачко-мословачке полиције наводи се да је група припадника специјалне јединице полиције САО Крајине 1. септембра 1991. на подручју Хрватске Костајнице пуцала на возило са дипломатским регистрацијама у којем су се налазили руски новинари. Возило се зауставило услед пуцњаве, а пошто је установљено да су особе у возилу рањене, али живе, осумњичени 26-годишњак је од рањених новинара узео исправе и хицима из пиштоља усмртио обојицу.

Убиству је сведочила већина припадника групе специјалне полиције, а други осумњичени, тада 33-годишњак, као заповедник на терену није предузео ништа у спречавању злочина, већ је заједно с осталима, предузео више радњи у циљу прикривања и заташкавања околности овог кривичног дела.

Убијенима је између осталог узета новинарска опрема, запаљен аутомобил, а олупина је касније заједно с њиховим посмртним остацима, одвезена на локацију уз корито реке Суње у месту Доњи Кукурузари. Олупина аутомобила је 1992. пронађена, али не и посмртни остаци убијених новинара који се воде као нестали, наводи се у саопштењу.

Позивајући се на незваничне изворе, агенција Хина наводи да су осумњичени за ратни злочин над цивилима Илија Чизмић и Здравко Матијашевић-Жабац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси