Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Међународна мисија која процењује стање слободе медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2021.

Извор: НУНС

Међународна мисија која процењује стање слободе медија у Србији

Онлајн међународна мисија за процену стања слободе медија и безбедности новинара у Србији одржаће се од 28. јануара до 1. фебруара 2021.

Мисију води Article 19 у оквиру Media Freedom Rapid Respons(MFRR), која надгледа, прати и реагује на кршења слободе штампе и претње новинарима и медијским радницима у државама чланицама Европске уније и земљама кандидаткињама. Мисија је организована у партнерству са Независним удружењем новинара Србије (НУНС). 

MFRR партнери и НУНС састаће се практично са кључним заинтересованим странама у оквиру слободе медија у Србији, укључујући представнике новинара и медијских удружења, Сталну радну групу за безбедност новинара, одабрану групу српских новинара који су били мета правних, физичких или вербалних претњи или узнемиравања, српског Омбудсмана, званичнике Владе Србије и представнике међународних организација.

Партнери у мисији очекују да створе свеобухватну слику стања слободе медија и безбедности новинара у земљи; прелиминарни налази праћења MFRR идентификовали су вербално и физичко узнемиравање, претње новинарима током протеста, нападе полиције и пореске истраге као најчешће препреке безбедности новинара и слободи медија у Србији, посебно од почетка пандемије ковид-19. MFRR ће објавити накнадни извештај са потпуним приказом дискусија и кључним сетом препорука наменским телима, да побољшају усаглашеност са међународним стандардима слободе штампе.

Сара Кларк, директорка за Европу и Азију испред Article 19, рекла је да се веома радује овом догађају.

“Имаћемо прилику да се сретнемо са српским новинарима, цивилним друштвом, институцијама, представницима владе и међународним мисијама у Србији. Articlе 19 се већ дуго залаже за повећање заштите српских новинара од вербалних и невербалних претњи и узнемиравања ради очувања њихове безбедности и независности њиховог рада. Од почетка пандемије ковид-19, Mapping Media Freedom platform је објавила 37 упозорења на случајеве напада и застрашивања новинара у Србији као резултат њиховог рада, додајући ионако несигурну ситуацију за независне медијске раднике у земљи”, истакла је Кларк.

Она каже да “се нада да ће ова заговарачка мисија представљати платформу за интеракцију са релевантним властима како би се повећала способност новинара да свој посао обављају без страха од застрашивања и у сигурном окружењу”. 

Као део MFRRArticle 19 надгледа и правне претње новинарима и објавиће извештај о SLAPP (Strategic Litigation against Public Participation) и другим правним претњама новинарима у Србији, у сарадњи са Америчком адвокатском комором (АБА) и НУНС. 

За евентуалне изјаве или интервјуе обратите се Сари Кларк: sarahclarke@article19.org 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ово саопштење за штампу део Media Freedom Rapid Response (MFRR), која прати и реагује на кршења слободе штампе и медија у државама чланицама ЕУ и земљама кандидатима. Овај пројекат пружа правну и практичну подршку, јавно заговарање и информације за заштиту новинара и медијских радника. МФРР је конзорцијум који предводи Европски центар за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ), укључујући Артицле 19, Европску федерацију новинара (ЕФЈ), Free Press Unlimited (FPU), Институт за примењену информатику Универзитета у Лајпцигу. (ИнфАИ), Међународни институт за штампу (ИПИ) и ЦЦИ / Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT). Пројекат финансира Европска комисија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси