Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дарко Митровић: Сви који су погледали нашу емисију знају да смо осудили злостављање и пружили подршку жртви силовања, као што смо и досад радили
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2021.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Дарко Митровић: Сви који су погледали нашу емисију знају да смо осудили злостављање и пружили подршку жртви силовања, као што смо и досад радили

Масовно на друштвеним мрежама дељени видео-снимак од десет секунди из емисије Ментално разгибавање изазвао је бурне реакције и осуде. Уследиле су и јавне критике премијерке Брнабић на рачун водитељског двојца и њихове матичне телевизије, од којих тражи извињење. Тај снимак на друштвеним мрежама у потпуности је ван контекста, каже један од водитеља емисије и истиче да премијеркине критике види као позив на линч.

 

Прошлонедељна епизода емисије Ментално разгибавање на телевизији Нова С, посвећена случају глумице Милене Радуловић  – која је, подсећамо, храбро иступила и, заједно са другим колегиницама, свог бившег учитеља, драматуршког педагога Мирослава Мику Алексића оптужила за силовање – умногоме је поделила домаћу јавност.

Коментаришући догађај који су Репортери без границе означили као српску верзију #MeToo скандала, водитељ Разгибавања Дарко Митровић изрекао је поприлично нејасан аргумент да „није исто да те силује Легија и да те силује Мика Алексић“, чиме је изазвао низ негативних реакција.

Фанови радијског и телевизијског двојца „Даре и Маре“ (који осим Митровића чини и Марко Степановић) све ово виде као позив на јавни линч, док таблоиди пишу како се они „шегаче са силовањем жена“ и како је „најлепши пар ђиласоваца“ још једном „згрозио Србију“.

Изнете ставове, на другачији начин, осудило је више новинарки, између осталих Антонела РихаСузана Трнинић и Јована Глигоријевић.

Због спорне изјаве у емисији, касније ће и премијерка Ана Брнабић затражити извињење Нове С.

„Чини ми се да јавност очекује вашу одредницу према томе и извињење Нове С свим женама у Републици Србији. Тако да кад причамо о пристојности и важним темама за наше друштво, ја очекујем од вашег власника и Нове С да се извини женама Републике Србије“, рекла је Ана Брнабић.

„Поједине теме остају недоречене“

Митровић је на свом Твитер профилу написао да је премијерка „врло перфидно скренула пажњу са битних ствари“, позвала на његов линч и од њега „направила ударну вест“.

„Све то због видео-снимка од десет секунди који је у потпуности ван контекста. Сви који су заиста погледали емисију знају да смо, наравно, осудили злостављање и пружили подршку жртви силовања“, истиче Митровић за Цензоловку.

„Исто смо урадили и у случају глумице Данијеле Штајнфелд, а подржали смо и жртву у случају глумца Горана Јевтића, кад су му многи пружали подршку. Премијерка је нашу емисију назвала хумористичком и рекла да се шалимо са свиме, па испада да се ми шалимо на рачун жртава силовања. Шта ја сад треба да радим, да стрепим за живот? Треба неко да ми приђе на улици, да ме убије?“

Митровић је на Твитеру упитао председника Александра Вучића и премијерку Брнабић: „Да ли се ово зове цртање мете на моје чело и да ли ја и моја породица треба сад да живимо у страху?“

Водитељ се обратио и новинарским удружењима, али сматра да званично пријављивање институцијама нема сврхе, јер, како каже, раније претње је пријављивао Тужилаштву за високотехнолошки криминал и тај процес траје више од годину дана.

Остаје, међутим, дилема у вези са значењем спорног цитата који је покренуо лавину реакција. Нова С је саопштила да премијерка дезинформише јавност. „Сматрамо да је свака жртва – жртва, а сви силоватељи – силоватељи и да не треба да се прави разлика, без обзира на то ком миљеу припадају“, поручили су водитељи у свом саопштењу.

Инсерт из емисије пак оставља нешто другачији утисак.

Дарко: Додуше, морам да признам једну ствар исто збуњујућу, Мика Алексић није један рмпалија, неки мафијаш, па да будеш уплашен од Мике Алексића. Знаш, врло лако човек може да се реши, бар таква особа.

Марко: Шта знам, он је њима свима био велики ауторитет…

Дарко: Знам, али не може да буде већи ауторитет од родитеља. Сигурно није криминалац, па није исто да те сад, не знам ни ја, силује Легија и силује Мика Алексић.

На молбу Цензоловке да објасни аргумент за који тврди да је извучен из контекста, Митровић каже да у току једне емисије много тога буде изговорено, мисли се брзо смењују, па тако поједине теме остају недоречене.

„Хтео сам да објасним да због срамоте и страха које жртве силовања осећају, када се боје чак и да кажу својим родитељима, разлику прави када је силоватељ неко ко је опасан човек. Поента је била да је лакше пријавити неког професора од некога чије се освете плашите“, казао је Митровић.

„Легију сам споменуо као синоним за опасног човека. Постоје једноставно људи од којих вас полиција не може заштитити, сами знате у каквом друштву живимо. Можда је било невешто формулисано, али није било злонамерно. Ипак, малициозно је употребљено и сви су се закачили за то.“

Коме је најављено „двосатно јахање“?

Прича се овде не завршава. У покушају да одговори на критике, водитељ је, чини се, још једном изабрао погрешне речи.

„’Имамо сваки дан емисију. Два сата. Сваки дан ћемо да вас јашемо’ порука је коју смо нас неколико добиле преко гледаног ТВ програма. Није извучено из контекста“, написала је Антонела Риха. „Искрено, доста лош тајминг за два мушкарца да групи жена поруче како ће их јахати сваког дана, јер њих двојица имају јавни простор“, надовезала се Јована Глигоријевић.

Митровић одговара да не зна чиме је увредио новинарке и одакле „потиче толики анимозитет“.

„Ово није први пут да ме колегиница Антонела Риха спомиње. Волео бих да као озбиљна новинарка, а она то јесте, провери да ли је нека информација тачна пре него што поверује неком ко је измонтирао десет секунди. Реченица за коју ме питате и у којој се она препознала пре свега се односила на Информер, Ало и остале таблоиде који су одмах кренули да ме провлаче кроз блато“, тврди Митровић.

„Рекао сам да немају толико папира колико ми можемо да говоримо, да имамо емисију од два сата и да ћемо их јахати, да. Замислите ситуацију у којој стално морате да се браните. Импулсиван сам, али нисам злонамеран.“

Водитељски пар „Даре и Маре“ недавно је критикован у јавности и због става да не желе да приме вакцину против ковида 19 уколико не знају њен састав. Митровић сматра да је до неслагања дошло јер смо, како каже, овде сви навикнути да морамо исто да мислимо и да слушамо шта нам се сервира с државног врха.

„Наша емисија се зове Ментално разгибавање, ми постављамо питања која занимају обичне људе. Сад смо на телевизији, али и даље се сматрамо радијским водитељима, они су некако увек ближи својој публици. Желимо да им пружимо могућност да заснују различита виђења. А одмах су ми налепили етикету да сам антиваксер. Ја сам само збуњен, као новинар и као грађанин“, закључио је саговорник Цензоловке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси