Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колеге осуђују нови напад на уредника Преса Марка Милачића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2012.

Извор: Прес

Колеге осуђују нови напад на уредника Преса Марка Милачића

Полицијски инспектор насрнуо на нашег новинара на протесту

Новинари из Црне Горе и Србије једногласни су у осуди најновијег напада на колегу Марка Милачића, уредника црногорског издања Преса кога је у суботу током протестне шетње у Подгорици напао полицијски инспектор у цивилу.

Милачић је поднео кривичну пријаву против НН починиоца, али сумња да га је на грађанском протесту против власти напап припадник Управе полиције који је био у друштву инспектора Мирослава Мараша.

Инспектор није дозволио нашем новинару да слика нападача.

Новинари као мета

Да будем искрен, мање ме забрињава ударац с леђа полицијског инспектора, колико чињеница да ме је та особа пратила. Неописив је ниво зла до кога је дошао режим Мила Ђукановића и његових бијена, где полиција уходи новинаре и удара с леђа. Међутим, ова ситуација показује и да се страх све више увлачи у однарођени систем који је конструисао ДПС, када се они одлучују да репресивно реагују на јаја у руци новинара. То је знак да се они управо боје веће непослушности, што онда треба да им и пружимо у нареднирн фазама протеста. Политичку кајгану - истиче Милачић.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић каже за Прес да је недопустиво што је нападу на Милачића присуствовао црногорски полицајац који му није пружио заштиту и који му није помогао да открије идентитет нападача већ је, напротив, помогао нападачу да сакрије лице. Ако полицајци ни на улици, пред очима пролазника, не чувају новинаре већ штите њихове нападаче, онда се у тој држави не поштују најосновнија људска права, као ни достојанство грађанина навела је Смајловићева.

Заменика главног и одговорног уредника дневног листа „Дан" Николу Марковића напади на новинаре у Црној Гори уопште не изненађују.

Напад на Милачића је још само један у низу примера где се људима који се баве истраживачким новинарством цртају мете. Убеђен сам да иза тога стоји режим чији се крај ближи. Сви тоталитарни режими, кад почну да падају, прво ударају на слободне медије и независне интелектуалце сматра Марковић.

Иритира власти

Колумниста „Вијести" Душко Ковачевић каже да ће полиција, односно режим, највероватније по старом правилу покушати целу ствар да релативизује, карикира и обесмисли.

- Али не смемо заборавити да су на исти начин исмејавали сличне нападе који су били увод у убиство главног и одговомог уредника „Дана" Душка Јовановића! Дефинитивно, Милачић их изузетно, више од било кога другог иритира, јер он је својим примером, својим слободарским трансфером ударио у сам темељ технологије којом владају две деценије, и зато се тако перманентно обрачунавају с њим. Он је отказао „послушност" у пропагандном сервису власти (РТЦГ), свесно одбацио плату и хонораре и сврстао се у ред бораца за бољу и праведнију Црну Гору. То му никад неће опростити! Уз све речено треба истаћи да су Маркове колумне радо читане - истиче Ковачевић.

Ово није први напад на Марка Милачића. Пре месец дана кум Мила Ђукановића Веселин Баровић у кафићу у центру Подгорице псовао је и претио нашем новинару, а у кошкању с обезбеђењем му је повређена рука.

Антрфиле: Прес захтева заштиту за Милачића

Главни и одговорни уредник Преса Вељко Лалић поново је позвао црногорске власти да хитно заштите нашег новинара.

- Ово је други напад у месец дана на нашег уредника у Црној Гори и стварно је невероватно да црногорске власти пе желе нити да нас известе шта се дешава с његовим случајем, нити да га узму у заштиту. Прес ће због тога заштиту за свог новинара затражити и од међународних институција - каже Лалић.

Виолета Недељковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси