Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мајка страдалог у бомбардовању РТС: Владају они који су их ставили на жртвеник
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2021.

Аутор: Бета, Данас Извор: Н1

Мајка страдалог у бомбардовању РТС: Владају они који су их ставили на жртвеник

Жанка Стојановић, мајка Небојше Стојановића који је страдао у НАТО бомбардовању зграде РТС, изјавила је поводом најаве да ће Радна група Владе Србије за безбедност новинара уврстити у план рада и утврђивање одговорности међународног фактора, да се породице жртава прибојавају да се ту ради о "даљем замагљивању истраге коју је Републичко јавно тужилаштво противзаконито зауставило 2011".

Стојановић је за лист Данас изјавила да је „Тужилаштво, кршећи Устав, одбило да процесуира пријављене недвосмислене материјалне доказе да је Војска Србије, којој је било наређено да евакуише људство и технику из РТС-а, на резервно (безбедно) место рада, и игнорисала ту наредбу, упркос многоструким најавама, које је и сама анализирала, да ће РТС бити циљ напада“.

„Такође, Министарство одбране и Војна обавештајна служба и данас прикривају досије Правне управе Министарства одбране бр. 466 из 2001. године, и друге прецизно именоване документе, који црно на бело доказују да су војска и Врховни савет одбране били унапред обавештени о тачном часу напада на РТС, али да су људе оставили да погину“, казала је Стојановић.

Радна група Владе Србије за безбедност новинара је најавила да ће, на предлог Удружења новинара Србије (УНС), у план рада уврсти утврђивање одговорности међународних фактора за жртве бомбардовања РТС.

Она је рекла да „права адреса УНС-у треба да буде у Тужилаштву, а не неко у НАТО“, и додала да „они који су их ставили на жртвеник сада владају Србијом“.

У ноћи између 22. и 23. априла 1999. године, у НАТО бомбардовању зграде РТС-а погинуло је 16 запослених.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси