Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И у случају „Алексић“ цуре информације – таблоидизација уместо заштите жртава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2021.

Аутор: Јована Штетин Лакић Извор: Н1

И у случају „Алексић“ цуре информације – таблоидизација уместо заштите жртава

Саслушања у предмету против наставника глуме Мирослава Алексића настављају се у четвртак или петак, потврдио је адвокат оштећених за Н1 Југослав Тинтор. Иако се у почетку чинило да ће можда бити другачије - и овај поступак карактерише цурење информација из истраге, мада би заштита исказа и жртава требало да буде један од приоритета.

„Тужилац је донео наредбу да се никакве информације и ништа што је везано за саму истрагу не објављује“, рекао је 20. јануара адвокат Денис Бећировић.

И то би требало да је закон, с обзиром на то да у поступку има и малолетних лица. Међутим, не важи за таблоиде – на њиховим насловним странама, које нећете видети у овом прилогу, свакодневно се појављују делови исказа оштећених девојака. Није то први, већ ко зна који пут да информације цуре из полиције, сматра председник НУНС-а Жељко Бодрожић.

„То је проблем који је лако решив у уређеној држави. Ја мислим да би то за један дан нека унутрашња контрола пронашла ко и када доставља те информације из истраге, пре свега таблоидима“, каже Бодрожић.

Таблоидима је тако достављена и фотографија, коју такође нећете видети у овом прилогу, на којој је Милена Радуловић насмејана и стоји поред Мирослава Алексића. Њен адвокат за Н1 каже да је онај ко је доставио фотографију знао да су њему везане руке јер не сме да говори о контексту и детаљима.

„Милена у свом исказу до детаља даје објашњење и та фотографија је потпуно компатибилна са исказом и не доводи у питање његову веродостојност. То су ти спин потези који су једнократни и који не добацују пуно, они само у јавности муте воду и покушавају да релативизују читаву ствар“, каже Југослав Тинтор, адвокат оштећених.

У јавности подршку жртавама пружају и представници власти, овог пута конкретно председник скупштине Ивица Дачић на скупу женске парламентарне мреже под називом „Храброст је женског рода“.

„Њихова борба је огромно охрабрење свим осталим жртвама да ураде исто и да стану на пут својим насилницима, а нама је то обавеза да свакој од њих пружимо заштиту и уточиште“, наводи Дачић.

Тако је говорио Дачић у сали, а чим је зашао у скупштински хол, као да се предомислио – одједном заштита жртава није била питање за представнике власти. Питање које смо иначе једва поставили јер нису била предвиђена.

Н1: Како ћете заштити жене које су проговориле о сексуалном насиљу, а чији се искази појављују на насловним странама таблоида?

Дачић: Слушајте, то није питање ни за извршну ни за законодавну власт. То је питане државе. То је питање извршења закона. Према томе, они који су за то надлежни, а то је независно правосуђе, тиме треба да се баве. Апсолутно треба да заштите, било да је реч о једној или другој страни. И немојте то питање да питате власт.

Питање можда јесте за медије који такве ствари објављују, уз напомену да је Србија једна од ретких земаља у којој су апсолутно сви таблоиди провладини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси