Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Паклени план: Телеком и Теленор се удружују да би уништили слободне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2021.

Извор: Н1

Паклени план: Телеком и Теленор се удружују да би уништили слободне медије

Власт је осмислила начин како да уз помоћ Телекома покуша да уништи слободне медије у Србији. У плану у који је Н1 имао увид, наводи се ће Телеком удружити са Теленором, чешког тајкуна Петра Келнера, како би смањио учешће СББ-а на тржишту испод 30 одсто.

Тако би, сматрају у Телекому, онемогућили финансирање медија попут Н1, Нове С, Спорт Клуба. И док се власт јавно заклиње у европске вредности, на све начине покушава да спречи постојање слободних медија, овог пута преко уништавања приватне компаније.

План уништења слободних медија у Србији представљен је руководству државног Телекома и на њему се, како сазнајемо,  радило неколико месеци. Државна телекомуникациона компанија планира да Теленору уступи комплетну инфраструктуру кабловске мреже и комплетан садржај кабловске телевизије.

Не крије се да државна компанија планира да помогне Теленору да оствари повећање прихода, повећање корисника а све у циљу коначног сламања СББ-а што је, како сазнајемо, главни разлог склапања уговора.

То практично значи да се државни Телеком, према европским нормама, нелегално удружује са једном приватном фирмом, како би се уништила друга приватна фирма. Телеком не крије да се иде на урушавање СББ-а, тако да та компанија падне на мање од 30 процената тржишног учешћа, како не би могла да улаже у програмске садржаје.

Урушавањем СББ-а Телеком ће бити једини у могућности да ствара нове канале и да тако зарађује и од Теленора и од корисника, док Телеком планира да има потпуну контролу Теленорових корисника.

У Телекому потенцирају да се СББ већ жалио Европској комисији како држава форсира своју компанију стварајући тако монопол у телекомуникацијама и медијима. На то Телеком планира да одговори тако што ће своју оптику изнајмити Теленору. Овим потезима ново руководство Телекома, у чијим одборима су већински чланови Српске напредне странке, игнорише основне тржишне принципе и протежира забрањено удруживање по свим европским стандардима. Теленор ће тако имати право да користи инфраструктуру Телекома у коју је уложено у последњих неколико година близу 500 милиона евра.

Договор Телекома и Теленора треба да одобри Комисија за заштиту конкуренције. Документа су, према информацијама Н1,  стигла у Комисију, али нису званично објављена на сајту, како налаже процедура. Ако се Комисија за заштиту конкренције само прогласи ненадлежном за овај случај, сарадња приватне компаније у власништву Петра Келнера и државног Телекома могла би неометано да почне.

СББ је део Јунајтед Групе, у оквиру које послује и Н1.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси