Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Анита Ђукић, Инфоцентрала: Криминално преузимање Фејсбук странице мотивисано уништавањем слободних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2021.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Анита Ђукић, Инфоцентрала: Криминално преузимање Фејсбук странице мотивисано уништавањем слободних медија

Индикативно је то да су активисти СНС-а после избора захтевали од локалних власти да им дају шифре за Фејсбук страницу ФТВ Параћин, коју је покренуо портал Инфоцентрала, каже уредница тог сајта Анита Ђукић, пошто је страница са готово 7.000 пратилаца нелегално преузета

„То су сати и сати видео-снимака, велик број фотографија, текстова, изјава, коментара – огроман медијски материјал. Све је практично украдено“, истиче за Цензоловку Анита Ђукић, уредница јагодинске Инфоцентрале, у чијем саставу је Фејсбук страница ФТВ Параћин, са скоро 7.000 пратилаца, а коју су волшебно преузеле непознате особе.

„Ради се о интелектуалној својини нашег портала, медија који уредно плаћа порез, пријављује новинаре. У складу с тим, очекујем да би држава требало да нас заштити.“

Обавештено је Тужилаштво за високотехнолошки криминал, од којег Анита Ђукић очекује да хитно реагује и пронађе одговорне. Засад, она нема никакву повратну информацију о току истраге.

СНС тражио да им предају шифре за ФТВ Параћин

Начин на који је страница преузета јасно показује криминалну намеру починилаца, а њихов једини мотив је уништавање слободних и професионалних медија, сматра новинарка из Јагодине.

„Страницу смо покренули 2018. године с идејом да се бави локалним темама, сервисним информацијама из Параћина. Једноставно, успели су да је преузму. Ушли су преко профила новинарке која је била администраторка странице. Блокирали су њен лични налог и променили администрацију. Мислим да ћемо тешко успети да докажемо да је страница наша и повратимо је“, сматра Ђукић.

У Инфоцентрали оцењују да је „индикативно то да су онлајн активисти СНС-а у Параћину“, после победе на локалним изборима, „захтевали да им локалне власти предају приступне шифре за ФТВ Параћин, у заблуди да је реч о Фејсбук страници у власништву локалне самоуправе“.

По речима Аните Ђукић, они не могу тачно тврдити ко стоји иза напада, али свакако сумњају на Српску напредну странку (СНС) у Параћину.

„Од прошлог септембра, кад су преузели власт у граду, не желе никакву комуникацију, одбијају сваку сарадњу. Као информативни портал, у опису посла нам је да их зовемо, тражимо информације, али они не одговарају на наше позиве и мејлове“, каже Ђукић.

„Председник општине Владимир Милићевић је на јавном догађају нашој новинарки рекао да не очекује изјаву и да не жели да говори за наш медиј. Неко би требало да ради на едукацији нових локалних функционера – није им ово дедовина, имају одговорност према људима које представљају. Претпостављам да је све ово кулминација нашег проблема с њима.“

Из Инфоцентрале истичу да је на преузетој страници извештавано о догађајима „за које није било места у другим локалним и државним медијима“: упадима у зграду Општине Параћин, доласку рудара „Рембаса“ на демонстрације против локалних власти у Параћину у организацији СНС-а, ширењу коронавируса у установама социјалне заштите…

Наставак напада на Инфоцентралу и Аниту Ђукић

Ово није први пут да су се Анита Ђукић и Инфоцентрала нашле на мети различитих притисака и застрашивања.

Ђукић је нападнута у августу 2018. године приликом снимања прилога у јагодинском насељу Соларис, где је на једну кућу претходно била бачена бомба. Отета јој је камера, а новинарки и њеној пријатељици поручено је да ће „упалити и њих и аутомобил“.

Суд је починиоца Јована Грујића прогласио кривим због угрожавања сигурности, али и изрекао само условну осуду (годину дана затвора, условно на две године).

Када је у новембру 2018. године пријавила полицији претње због текста о инциденту на паркингу тржног центра ВИВО у Јагодини, Анита Ђукић је рекла да је у питању барем осми случај претњи које пријављује током четири године постојања портала. Она је тада истакла да „новинари у унутрашњости немају много избора“, као и да су „невидљиви“.

Цензоловка је писала о томе како је на прошлогодишњем конкурсу за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса Јагодина готово сав новац намењен медијима (4.750.000 од укупно 5.600.000 динара) доделила једној фирми која у свом власништву има три медија – Коперникус радио-телевизији Јагодина д.о.о.

Иста комисија готово сав новац из буџета годинама додељује телевизији иза које стоји Срђан Миловановић, власник Прве и Б92, и брат повереника СНС-а у Нишу Звездана Миловановића.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси