Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зорану Максимовићу награда "Амир Даутовић" за 2021. годину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2021.

Извор: Културни центар Нови Пазар

Зорану Максимовићу награда "Амир Даутовић" за 2021. годину

Награда Амир Даутовић, коју Културни центар Нови Пазар додјељује по четврти пут, одлуком стручне комисије коју чине др Саит Качапор, професор емеритус, Мелида Реброња, професор босанског и српског језика и књижевности, мр сци Галиб Гицић, уредник програма Радио-телевизије Нови Пазар, мср Елзана Нурковић, ликовни умјетник, припала је новинару Зорану Максимовићу – родом из Рашке, са пребивалиштем у Новом Пазару.

Сви чланови комисије су сагласни у томе да је Зоран Максимовић својим ангажманом, властитим залагањем и професионалним односом дао огроман допринос на афирмацији Новог Пазара – његових друштвених прилика, културе живљења, обичаја његових становника, традиције и актуелних збивања – објективно извјештавајући из Новог Пазара и околине за медије са националном фрекфенцијом. Његово дјеловање у корист реченоме је видљиво свих претходних година, посебно 2020. године током пандемије корона-вируса.

"Не плашећи се ниједне теме, бирајући адекватне саговорнике, извјештавајући са различитих мјеста и током различитих временских прилика, активно извјештавајући о културним догађањима и свим другим темама из свакодневног живота, Зоран је допринио афирмацији Новог Пазара остављајући утисак да је Нови Пазар мјесто гдје се вјековима додирују и укрштају двије културе, истакао његове особености у односу на остале градове у Србији, а исто тако доказао да је и Нови Пазар град у Србији чије становништво дијели сличну судбину са становништвом у градовима у остатку Србије.

Зоран познаје и равноправно прихвата обиљежја култура које се у Новом Пазару прожимају; њему није било тешко да подједнако учествује у реализацији програма са исламском тематиком које емитује РТВ Нови Пазар током мјесеца Рамазана или за вријеме Бајрама, као и оних поводом Божића, Ускрса итд. Зоран је свој професионалан однос и љубав према ономе што ради доказао током свих претходних година, те стога представља примјер дјеловања новинара у мултинационалним и мултирелигијским срединама.

Подсјетимо, Културни центар награду Амир Даутовић установио је 2017. године, а додјељује је за:

(1) афирмацију културе суживота, са акцентом на афирмацију бошњачке традиције и босанског језика (кроз књижевност, новинарство и остале јавне садржаје), под овим се подразумијева и материјална и нематеријална култура;

(2) представљање Града Новог Пазара кроз појединачно и групно дјеловање на пољу образовања, културе, новинарства и сл. изван града (Амбасадори Новог Пазара) у минулој години.

Додјељује се 6. фебруара мјесецу, у знак сјећања на трагично преминулог Амира Даутовића, професора језика и књижевности, по коме награда и носи име.

Досадашњи добитници награде су: Шефка Беговић-Личина (2018), проф. др Сеад Шемсовић (2019) и Ризах Груда (2020).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси