Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јелена Обућина: Мислим да добро погађам меру у својим коментарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2021.

Извор: novaekonomija.rs

Јелена Обућина: Мислим да добро погађам меру у својим коментарима

"Ја мислим да добро погађам меру ствари и да то разумљиво уобличим. Бежим од тога да правим комплексне текстове у једном минуту, да би их људи на прву лопту разумели. Сваки пут када у томе успем постану вирални, људи их деле и с њима се идентификују", казала је у интервјуу за штампано издање Нове економије Јелена Обућина, уредница „Прегледа дана“ Њузмакс Адрије. Ових дана, друштвеним мрежамама се дели њен клип о ћутању.

Како каже, то је вид коментара на све што у овом друштву доживљавам као девијантно или лоше, а на основу тема којима се бавимо тог дана. 

"Коментар је форма у којој имаш простор да покажеш буквално све што умеш, ако умеш, због чега је и врло опасна. Можеш да будеш безобразан, духовит, саркастичан, критичан... У штампаном медију би могао и да псујеш. То је клизава форма, зато што је у прошлости често била злоупотребљена - за агитовање, за ратно хушкање. Али ту нема никакве намере, срећа са овом телевизијом је то што радимо потпуно слободно".

Како бисте окарактерисали медијску сцену у Србији?

Лицемерно, јер су новинари тобоже забринути да су медији подељени. Они су подељени јер је цело друштво подељено. У друштву у ком нема демократије, нема ни објективних медија. Једноставно, медији који желе да буду објективни су изопштени од власти, не добијају одговоре. 

Медији који су за власт агитују, раде искључиво у корист власти и имају спискове забрањених људи. Али то није највећи проблем, већ медији који би морали да раде свој посао и који за то имају националне фреквенције, а то не чине.

Имам опаску - и амерички медији су оштро подељени, и тамо се људи с друге стране политичког спектра ниподаштавају, али људи верују у систем и политика није борба на живот и смрт.

Људи тамо живе у демократији столећима, а ми овде у полуварваризму деценијама. Довољно је да попричамо са било ким ко је петнаестак година старији од нас, да нам каже да ли је икад било боље. 

То је само чињенично стање које треба прихватити. У оваквој земљи не може бити објективних медија који балансирано имају обе стране. То је „фејк“. 

Дотакли сте се сад и јавног сервиса. Како то изгледа изнутра, у односу на ово што сви видимо споља?

Изнутра не изгледа добро. Тачније, изнутра изгледа исто као што изгледа споља. Тамо има одличних новинара и уредника, који су повучени у документарни програм. Све што сам имала да кажем о раду јавног сервиса, рекла сам својим одласком. 

Нажалост, сећам се једног периода кад је РТС сасвим пристојно радио свој посао, док је (Александар) Тијанић био генерални директор, током кохабитације власти. Тада је притисак био равномерно распоређен на три стране, а Тијанић је умео с тим да игра и балансира. Сада нисам сигурна да има те способности, а притисак потиче само из једног центра. 

Како коментаришете рад таблоидних медија? Они често имају простор управо на каналима са националном фреквенцијом.

То није само једна политика, коју на пример пласира „Информер“. Мислим и да неки портал ултрадесничарске оријентације ради за власт. Једноставно, председник ништа не препушта случају, сваки спектар мора бити покривен. Или разбијен, како би он генерисао што више својих гласача.

Шта добијамо као резултат?

Скупштину каква јесте, која подсећа на месни одбор СНС-а. Она се претворила у машинерију којом се утерује страх политичким неистомишљеницима и одржава привид демократије, која не постоји. То је таблоидна политика са јасним циљем да застраши људе који мисле својим главом.

Унутар Скупштине, посланици се испуњавањем задатака боре за позиције у наредном сазиву парламента, јер су овај доста временски ограничили. Што је најгоре, мислим да је Европа тек сад отворила једно око на оно што се догађа, а да ли ће отворити и друго, умногоме не зависи од нас. 

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или у дигиталном издању Нове економије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси