Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колувијин адвокат пријавио и тужиоце због коментара на Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2021.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

Колувијин адвокат пријавио и тужиоце због коментара на Н1

Адвокат првооптуженог Предрага Колувије у случају Јовањица – Светислав Бојић поднео је дисциплинске пријаве против заменика републичког јавног тужиоца Горана Илића и Предрага Миловановића, заменика у Другом основном јавном тужилаштву, због изјава које су гостујући на телевизији Н1 изрекли о случају у коме новинарка те телевизије Јелена Зорић оптужује Бојића за претње, незванично сазнаје Данас.

Бојић није одговорио на питања Данаса која смо му доставили писаним путем, како инсистира, а о поменутим пријавама, како наводе, нису обавештени ни Илић и Миловановић.

Илић је у гостовању на Н1 рекао да Бојићево преношење Колувијиних порука новинарки свакако није део одбране, те да има узнемирујући карактер.

– Да ли је претња и да ли има карактер неког кривичног дела – то ће утврдити тужилаштво и ја очекујем да ће тужилаштво у свеобухватном и непристрасном поступку разјаснити ту сумњу. Али треба имати у виду контекст – уколико се такве речи упуте, то за мене у сваком случају има узнемиравајући карактер и осим тога није у функцији одбране клијента. Да ли ће Адвокатска комора, односно дисциплински органи, утврдити да ли је учињен дисциплински прекршај, ја то не знам, али су ове две чињенице ван сваке сумње, истакао је Илић и додао да не би могао да каже да ли је у питању претња, док не чује другу страну и види све чињенице.

С друге стране, Предраг Миловановић је прокоментарисао да изговорене речи у Колувијиној поруци „имају призвук претње“.

– С тим што ја као правник морам да направим разлику између нечега што има призвук и што је стварно претња. Правну оцену да ли је то претња треба да донесе тужилац, а ако се сматра да постоји сумња, треба дати финалну оцену. Оно што смо чули у медијима ствара такав утисак, то је непријатно и неетично, рекао је Миловановић и додао да ће дисциплински органи надлежне Адвокатске коморе Београда одлучити о томе „да ли то што смо чули представља неетичко понашање адвоката“.

Адвокат Бојић је недавно поднео кривичну пријаву против Јелене Зорић, за лажно пријављивање, након што га је она пријавила Адвокатској комори због претњи.

ССП: Министарка Гојковић да не ћути на прогон новинара

Београд – Министарка за културу и информисање Маја Гојковић већ 84 дана ћути на прогон и нападе на новинаре, оценила је у саопштењу Странка слободе и правде (ССП) и додала да је њена „гласна ћутња доказ да је управо овај режим покровитељ и инспиратор вербалног насиља према свим професионалним новинарима“.

Уз поруку да је министарка за културу и информисање та која би требало да брани новинаре и да им обезбеди услове да свој посао раде слободно у интересу јавности, ССП је навела да се Гојковић није огласила поводом низа случајева, од „проглашавања новинарима издајницима у Скупштини“, преко одлагања рочишта на суђењу за покушај убиства новинара Милана Јовановића до „харанге адвоката Предрага Колувије против новинарке Н1 Јелене Зорић“. „Странка слободе и правде има план како да отвори врата за истину на отетим јавним медијским сервисима РТС и РТВ, али и да заустави притиске, уцене и економску зависност у коју су новинари доведени у условима кризе“, поручили су из ССП.  Д. Д.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси