Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нова С: Премијерка да не дезинформише јавност о ставовима наше телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2021.

Извор: Данас

Нова С: Премијерка да не дезинформише јавност о ставовима наше телевизије

Телевизија НОВА С од свог оснивања јасно изражава осуду свих врста насиља, подржава жртве и позива на одговорност насилника. Кроз ауторске емисије и гостовања релевантних саговорника, указујемо на бројне проблеме у друштву, тражимо одговоре које грађани заслужују да добију, радимо на подизању свести о најважнијим друштвеним питањима, али исто тако критикујемо аномалије које постоје у Србији, наводи у саопштењу.

„У оквиру нашег програма емитују се и бројне хумористичке емисије међу којима и „Ментално разгибавање“. Као телевизија никада нећемо подржати увреде изнете на било чији рачун у поменутој емисији. Исто тако верујемо да реченица која је неспретно формулисана, што је аутор Дарко Митровић и сам признао, не може и не сме да се поистовећује са ставом целе телевизије и свих запослених“, истиче се у саопштењу. 

Како додају, „управо такав „спин“ смо могли да чујемо јуче од премијерке Ане Брнабић која је искористила конференцију за новинаре“, на којој је тема била масовна вакцинација грађана, да затражи извињење телевизије НОВА С због изјаве Дарка Митровића. Премијерка очигледно није погледала емисију, али је реаговала на снимак од 10 секунди који се појавио на друштвеним мрежама, додају са НОВЕС. 

Водитељи „Менталног разгибавања“ су током целе прекјучерашње емисије инсистирали на подршци жртвама, не само осумњиченог Мирослава Алексића, већ жртвама свих сличних случајева сексуалног злостављања, међу којима је глумица Данијела Штајнфелд и малолетник за чију обљубу је осуђен Горан Јевтић, истовремено позивајући јавност да учини исто и указујући колико је битна искрена подршка јавности, истиче се у саопштењу и додаје: „Невешто формулисана реченица Дарка Митровића искоришћена је за кампању на друштвеним мрежама на коју нисмо реаговали, јер свако ко је желео да сазна истину, могао је то да уради гледањем целе емисије“. 

Али, морамо реаговати, додали су, када премијерка искористи конференцију за новинаре коју преносе телевизије са националном фреквенцијом да дезинформише јавност, наводећи да се стиче утисак да је то став целог тима људи запослених на НОВА С. 

„Позивамо премијерку Ану Брнабић као и све грађане да ипак погледају целу емисију и да се увере да спорна реченица не одражава став аутора „Менталног разгибавања" када је у питању подршка жртвама сексуалног насиља“, закључује се у саопштењу ТВ.

Коментари (3)

Остави коментар
пон

25.01.

2021.

Гордана [нерегистровани] у 04:52

Да ли је у питању неспоразум или...

Поштовани Слободане,
желим да се овог пута огласим само као жена. Не знам колико често и са колико пажње пратите "Ментално разгибавање". Делимично се то наслућује из вашег текста.
Пратим њихове емисије већ неколико месеци и сложила бих се са ставом да су некад више, некад мање духовити у својим коментарима, али није ми се десило да доведем у питање њихову професионалност или етику. Нисам новинар и могу да претпоставим да ви имате више знања од мене у тој области.
Међутим, овде желим да пишем о осећањима. Не могу да не осетим дивљење према водитељима што су храбри (или луди) да причају о ономе што нас, обичне људе, боли. Верујем да ретко ко може да разуме жртве насиља боље од њих из простог разлога што га они доживљавају свакодневно. Свесна сам чињенице "истина је у оку посматрача" и да дефинитивно не видимо сви исто у једној емисији, једној реченици, једном догађају.
Да ли сте имали добру намеру да схватите шта је био Дарков циљ? Да ли верујете да је он насилник или монструм? Колико људи познајете који би се усудили да воде емисију оваквог типа уживо? Ако после целе емисије, и свих емисија у које су водитељи унели заиста веома велики улог, има људи који то мисле, онда не вреди трошити речи - ту нема одбране.
„Невешто формулисана реченица Дарка Митровића" је можда неодговарајући опис за језички обликовну и изговорену мисао, а можда и није. После већег броја преслушавања целог спорног дела излагања, ја сам видела да је Дарко желео да скрене пажњу на то да се запитамо како да препознамо такве монструме међу нама. То је претходило непосредно пре изношења спорне реченице. Захваљујући физичком изгледу, звању и репутацији Мирослав Алексић је успео тако дуго да ради оно што је радио и да остане непримећен. Дарку се једино може замерити што је посегнуо за поређењем које је употребио, али кад се води емисија уживо грешке се лакше дешавају, то је чињеница. У тим околностима теже ми је осуђивати нечији избор речи настао у жељи да се објасни неки став. Ја сад могу да пишем и бришем све док не будем задовољна написаним. У емисији уживо то је немогуће. Често се искази скраћују, неке речи се подразумевају и томе слично. Ако се пронађе добар контраст брже и убедљивије се дође до циља.
У реченици "Није исто да те силује Легија и да те силује Мика Алексић" - ја сам се запитала шта је Дарку значила реч "ИСТО". Схватила сам да је несрећно скратио исказ и потражила сам речи које одговарају поруци која је пре ове реченице до мене већ стигла (можете рећи да ја видим нешто зато што желим то да видим, слободно, али то не умањује мој доживљај) . Ставите "није подједнако вероватно да помислиш" уместо "исто" - што и даље није коректно према човеку који не може да се брани, али има сасвим друго значење од оног које му се приписује.
Слажем се да је јако битно како ћемо нешто саопштити, али јако је битна и суштина целог излагања.
Питам се зато да ли сваку грешку морамо дочекати на нож? Да ли ми знамо како би требало упутити критику некоме на прави начин? Ако знамо - зашто то не радимо? Грешке се дешавају и треба упутити критике кад човек заслужи, али га не треба растргнути због тога што је погрешио, нити злоупотребити на било који начин (а то се, нажалост, код нас често чини). Постоје различити типови грешака, а ја овој не бих давала размере које је изазвала. Драго ми је што је телевизија Нова С издала баш овакво саопштење о целом догађају и нагласила њихов став.
Ваше речи које су ме мотивисале да напишем ове редове су:
"...па је ред да се бар извините за изречено и поручено у овој емисији, која је била ругање женама, да не кажем "ментално убијање"."
Прихватам да ви видите овако како сте написали, али не замерите што сам имала потребу да јавно саопштим моје виђење: ЈА САМ, КАО ЖЕНА, ОСЕЋАЛА ПОДРШКУ (а не ругање) ТОКОМ ЦЕЛЕ ЕМИСИЈЕ и мени немају за шта да се извињавају.

Одговори
чет

21.01.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 09:25

Re:

Цењени колега, делим Ваше мишљење, као и многи који држе до система вредности у коме су човек и његова слобода на првом месту, а не псеудоелитистичка себичност и малограђанштина самопроглашене и наметљиве "елите".
Владимр Елез

Одговори
сре

20.01.

2021.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:05

НЕВЕШТО - ИЛИ.....

„Невешто формулисана реченица Дарка Митровића искоришћена је за кампању на друштвеним мрежама на коју нисмо реаговали, јер свако ко је желео да сазна истину, могао је то да уради гледањем целе емисије“, кажете.
А та "невешта" реченица гласи:"Није исто да те силује Легија и да те силује Мика Алексић".
Заиста се дотични "ментално разгибао", па је изгубио сваку меру, што у овој емисији редовно чини већина учесника. Самозвана "културна елита" (школа није битна, ни знање, ни етика....), покушава да узурпира право сваком да се разуме и у професију којом се бави. Случајно сам новинар, а намерно знам да сте направили велику грешку и људску и новинарску и хумористичку, па је ред да се бар извините за изречено и поручено у овој емисији, која је била ругање женама, да не кажем "ментално убијање".
Уосталом, погледајте емисију очима нормалног човека, па сами себи реците да је све то безезлена шала.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси