Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кинези на кратко на Фејсбуку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2012.

Извор: Глас Америке

Кинези на кратко на Фејсбуку

Корисници интернета у Кини данас су имали ретку прилику да приступе вебсајту "Фејсбук" и то због очигледног софтверског глича у владином опсежном систему за цензуру интернета.

Грађани широм Кине јављају да су у уторак ујутру имали приступ тој друштвеној мрежи, а запослени у редацији Гласа Америке у Пекингу, кажу да су се улоговали на Фејсбук користећи префикс "хттпс", који служи за приступ вебсајтовима са сигурном интернет конекцијом, а не уобичајени "хттп".

Стивен Милворд, уредник сајта TechInAsia.com је у изјави за Глас Америке рекао да су овакве привремене “рупе” уобичајене у тзв. “Кинеском против-вирусном зиду”, који забрањује приступе популарним западним вебсајтовима као што су “Фејсбук”, “Твитер” и “Јутјуб”. Милворд међутим додаје да су то само пролазне грешке у систему и да је мало вероватно да је влада трајно дозволила приступ тим сајтовима.

Наши дописници кажу да је “Фејсбук” касно после подне по локалном времену и даље био доступан, међутим на “Твитеру” су се појавиле бројне поруке у којима се наводи да је “Фејсбук” поново блокиран.

Кина је земља са најбројнијом популацијом која користи интернет, а кинеска влада објашњава своју политику интернет цензуре истичући да је она намењена за одржавање друштвене стабилности као и за спречавање ширења лажних гласина и неприкладних докумената.

Око половине од отприлике 500 милиона интернет корисника у Кини користи популарне локалне микроблог сервисе, познате као “вејбос”, које владини службеници могу лако да контролишу.

Информатичари и они који се мало више разумеју у компјутере, често успевају да заобиђу блокаде и да приступе страним вебсајтовима путем “ВПН”-а, виртуелне приватне мреже, који преусмерава проток информација интернетом преко екстерних сервера док у исто време не објављује историју интернет претрага.

Милворд још додаје да и упркос цензури, у Кини вероватно има око 700 хиљада корисника “Фејсбука”.

Приступ “Фејсбуку” је у Кини забрањен 2009, пошто су активисти, Ујгури, преко те друштвене мреже позивали на протесте у северозападној области Шинђијанг.

Надлежни из кинеске владе су изјавили да блокадом “кажњавају” компанију из Калифорније јер је послужила као платформа за, како су навели, покрет за независност Шинђијанга.

Извршни директор и оснивач “Фејсбука” Марк Закерберг је у последње време неколико пута посетио Кину, а после његовог одмора у Шангају прошлог месеца, појавиле су се гласине да је том прилком покушао да врати “Фејсбук” на кинеско тржиште.

Закерберг је већ изразио заинтересованост за пословне односе са Кином, рекавши једном приликом “како можете да повежете цео свет ако занемарите 1,6 милијарди људи?"

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси