Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обележено тринаест година од НАТО бомбардовања зграде РТС и убиства 16 радника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2012.

Извор: Вечерње новости

Обележено тринаест година од НАТО бомбардовања зграде РТС и убиства 16 радника

Полагањем венаца и паљењем свећа код споменика "Зашто?", породице, колеге и пријатељи јуче су одали пошту радницима РТС, погинулим у бомбардовању 1999. године.

У нападу НАТО тада је убијено 16 радника националне телевизије.


Авиони НАТО са два пројектила погодили су зграду РТС 23. априла 1999. године у 2 сата и шест минута ујутру. Тринаест година касније још једном су упаљене свеће, положени венци и затражен одговор на питање - зашто?
Генерални директор РТС Александар Тијанић рекао је да сви који крију истину о овом трагичном догађају стављају себе у позицију саучесника.

- Наше колеге и људи из ваших фамилија нису самоубице, њих је неко убио - рекао је Тијанић. - Тај који крије истину, без обзира на то којим језиком говорио, српским или енглеским, дужан је да да објашњење зашто су убијени наши људи, наши рођаци, наша браћа, наши синови и наше колеге.

Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије позвали су новинарске асоцијације и синдикате из земаља чланица НАТО да у својим земљама траже независне истраге тог ратног злочина.

Директор РТС у време бомбардовања, Драгољуб Милановић, осуђен је 2002. године на десет година затвора, јер није поштовао наређење Савезне владе, по којем је запослене и технику требало да измести из зграде у Абердаревој улици.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси