Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Група новинара захтева оставку директора Гласа Америке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2021.

Аутор: Џесика Џерет Извор: Глас Америке

Група новинара захтева оставку директора Гласа Америке

Група од 26 новинара захтева оставку директора Гласа Америке (VOA) јер тврде да је прекршио пропис који штити Глас Америке од политичких утицаја, што је кулминирало променом задужења репортерке која извештава из Беле куће.

У петицији којом се траже оставке директора VOA Роберта Рајлија и његове заменице Елизабет Робинс наводи се да су прекршили кодекс Гласа Америке тиме што су „дали бесплатну платформу за емитовање“ државном секретару САД Мајку Помпеу, а онда репортерку Петси Видакусвару, која прати Белу кућу, сменили са тог задужења пошто је Помпеу покушала да постави питање.

Невладина организација за заштиту узбуњивача Пројекат за одговорну владу (GAP), Канцеларија генералног инспектора и Одбор за спољне послове Представничког дома, саопштили су да потписнике петиције треба сматрати узбуњивачима који уживају одређену заштиту.

Петси Видакусвара, која за Глас Америке ради од 2003, потврдила је да више не извештава из Беле куће, а та одлука је донета само неколико сати пошто је Помпеу хтела да постави питања у присуству Рајлија.

Помпео је у свом говору током гостовања на Гласу Америке хвалио директора Агенције за глобалне медије (кровне организације у којој је и VOA) Мајкла Пека због промена које је спровео откако је на њеном челу. Такође је похвалио и новинаре Гласа Америке који су извештавали са протеста у Хонг Конгу. Међу њима је и Петси Видакусвара, која је добила и награду за то.

Пошто је одржао говор, Помпеу је Роберт Рајли поставио неколико питања, међу којима нису била она о актуелним догађајима у САД и нередима на Капитол хилу.

То је покушала да пита Петси Видакусвара, када је Помпео излазио из зграде. Међутим, на то је реаговао Рајли и критиковао Видакусвару, рекавши да нема дозволу за постављање питања.

На то је реаговала група новинара VOA захтевајући оставку Рајлија и његове заменице.

„Наш посао као новинара је да трагамо за истином, да постављамо питања и онда када су тешка и незгодна. Пошто господин Рајли није испунио дужност, то је покушала Петси Видакусвара која извештава из Беле куће“, наводи се у допису групе новинара.

Такође се критикује што је „напрасно и без образложења“ са места директорке централне информативне редакције VOA смењена Јоланда Лопез и премештена на другу позицију. Њу је заменио Луис Рамирез, уредник спољнополитичке редакције, који је у Гласу Америке 21 годину.

Директори VOA имају право да мењају задужења запосленима у складу са својом проценом.

То што је Видакусвара склоњена са позиције извештача из Беле куће, критиковали су чланови конгресног Одбора за спољне послове, републиканац из Тексаса Мајкл Мекол и демократа из Њујорка Грегори Микс.

„Иронично је што је секретар Помпео хвалио Глас Америке због борбе са страном пропагандом, док га је истовремено користио за сопствену пропаганду. Помпео је новинаре VOA држао као публику, а питања су била дозвољена само онима које је поставила ова администрација“, пише у саопштењу Микса, новог председавајућег Одбора за спољне послове.

Подсећа се и да је Мајкл Пек већ под лупом због покушаја да укине уређивачку независност Гласа Америке, те да одлука да се промени извештач из Беле куће „даје муницију ауторитарним лидерима и умањује могућност Америке да промовише слободу говора“.

Пек је раније негирао да се меша у уређивачку политику, већ је рекао да покушава да реши дугорочне проблеме – међу којима су и наводни пропусти у безбедносној провери запослених.

У интервју за подкаст Епок тајмса у децембру 2020. Пек је испричао да жели да се позабави областима у којима Агенција није испуњавала своју мисију, као што је објективно извештавање, објашњавање иностраној публици шта су америчке вредности и преношење виђења администрације.

Правни заступник Петси Видакусваре и других запослених у Агенцији за глобалне медије и VOA, Теодор Бутрус, оптужио је Рајлија, Пека и Помпеа да су „изврнули руглу Први амандман и слободу медија“.

Бутрус је оценио да је промена задужења Видакусваре „незаконита и неуставна“ и позвао Рајлија да је сместа врати на стару позицију.

И Стивен Херман који за VOA прати Белу кућу, имао је проблеме откако је Пек дошао на чело Агенције. У одвојеној тужби, адвокати наводе да су Пекови сарадници „правили Херманов досије“ са намером да га склоне из Беле куће. У том случају, суд је забранио Пеку да се директно меша у уређивачку политику и да се истражује стално запослене.

Пројекат за одговорну владу је такође констатовао да је промена места Видакусваре лоша одлука надлежних. Видакусвара је пребачена у Индонежански сервис VOA. То је сазнала тако што је била у заједничком имејлу, наводи се у саопштењу GAP.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси