Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комитет за заштиту новинара: Русија треба да укине закон о ‘страним агентима’
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2021.

Извор: Радио Слободна Европа

Комитет за заштиту новинара: Русија треба да укине закон о ‘страним агентима’

Комитет за заштиту новинара (CPJ) је поручио да би руске власти требале укинути контроверзни закон о "страним агентима" у земљи и осигурати да се руски регулатор телекомуникација Роскомнадзор не користи за пријетње и узнемиравање медијских организација и цензуру новинара.

„Руске власти редовно осмишљавају нове алате и имплементације како би ометале проток вијести и информација, на штету властите јавности“, изјавила је у 14. јануара Гулноза Саид, координатор програма за Европу и централну Азију са сједиштем у Њујорку.

Коментари CPJ-а долазе два дана након што је Роскомнадзор саставио својих првих осам административних протокола – сви се односе на Радио Слободна Европа/Radio Liberty (РФЕ/РЛ) – због кршења закона о „страним агенатима“.

Прекршаји „због тога што медији који обављају функције страног агента не поштују захтјеве закона о етикетирању информација које они шире“, писало је у излави Роскомнадзора на својој веб страници 12. јануара.

Протоколи циљају четири пројекта РФЕ/РЛ на руском језику – главни сервис за Русију, Radio Liberty; Current Time TV i digitalnu mrežu и Siberia. Reality и Idel. Reality, двије регионалне веб странице које достављају локалне вијести и информације публици у Сибиру и Волга-Уралу.

У протоколима се наводи да ови медији нису свој садржај означили као „продукција страних агената“.

Закон о страним агентима, првобитно усвојен 2012. године, захтијева од именованих организација да извјештавају о својим активностима и суочавају се са финансијским ревизијама. Измјене закона из децембра обавезују медије да биљеже ознаку кад год спомену ове особе или групе, а закон су проширили и на појединце који раде у пословницама које примају страна финансијска средства.

У изјави Роскомнадзора од 12. јануара наводи се да ће протоколи бити послани судији у року од три радна дана да донесе одлуку о изрицању новчаних казни, које за компаније могу износити и 500.000 рубаља (6.800 долара), а за појединце 50.000 рубаља (679 долара). Појединци се такође могу суочити са затвором до пет година ако буду оптужени и осуђени због кршења закона о страним агенатима.

То је први пут да руске власти траже новчане казне према закону страних агената.

„Москва је репресивним пријетњама показала точно зашто су потребни Radio Liberty и Current Time“, рекао је предсједник РФЕ/РЛ Тед Липиен. „Кремљ може да отежа пружање тачних информација Русима и другима. Али не може да нас спријечи да играмо ту кључну улогу.“

CPJ је рекао да је затражио коментар од Роскомнадзора и руског Министарства правде, али није добио одговоре.

Москва је прошлог мјесеца почела додавати појединце на списак, укључујући три новинара који су дописници РФЕ/РЛ: Људмила Савитскаја и Сергеј Маркелов, дописници Сјеверног деск-а (Север.Реалии) Руског сервиса РФЕ/РЛ; и Денис Камаљагин, главни уредник интернетске странице вијести Псковска провинција и сарадник Руског сервиса РФЕ/РЛ.

Власти су у децембру на листу додале и чешку новинску агенцију Медиум-Ориент, матичну компанију новинске веб странице Кавказ Тимес.

Ислам Текушев, координатор пројекта за Средњи Оријент, рекао је за CPJ да Средњи Оријент није имао стално присуство нити биро у Русији, што би према Текушеву требало да буде изузетак из закона о страним агентима. На одлуку планира да се жали на руском суду.

Руски званичници рекли су да је потез 2017. године да се измијени закон о страним агентима који укључује медије „одговор“ САД захтјеву да се руски државни канал РТ региструје под Законом о регистрацији страних агената (FARA).

САД званичници рекли су да акција није симетрична, тврдећи да се закони САД и руски закони разликују и да Русија користи закон о страним агенатима да утиша неслагање и обесхрабри слободну размјену идеја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси