Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директор Гласа Америке променио задужења репортерке из Беле куће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2021.

Аутор: Џесика Џерет Извор: Глас Америке

Директор Гласа Америке променио задужења репортерке из Беле куће

Конгресмени Грегори Микс из Њујорка и Мајкл Мекол из Тексаса критиковали су директоре америчке Агенције за глобалне медије (USAGM) и Гласа Америке због одлуке да преместе на друге дужности репортерку Гласа Америке која прати Белу кућу.

Петси Видакусвара је у понедељак увече обавештена да јој је промењено задужење, неколико сати након што је искусна новинарка покушала да постави питање државном секретару Мајку Помпеу после говора који је одржао у седишту Гласа Америке.

“Ово су Сједињене Америчке Државе – ми не кажњавамо новинаре што траже одговоре на питања. Слободна и објективна штампа је у средишту нашег Устава и наше демократије“, саопштили су у заједничком саопштењу Микс, нови шеф Одбора за спољнополитичке односе у Представничком дому, и водећи републикански члан одбора Мекол. Они су позвали управу Гласа Америке да објасни своје потезе и врати Видакусвару на задужење да прати рад председника.

Видакусвара је у понедељак, око 10:30 увече, обавештена да се прераспоређује на опште репортерске задатаке уместо праћења Беле куће. Разлог за одлуку није наведен.

На упућена питања о прераспоређивању Видакусваре, портпарол директора Гласа Америке одговорио је да медијска организација не коментарише кадровска питања. Америчка агенција за глобалне медије није одговорила на упит новинара Гласа Америке о тој одлуци.

Директори Гласа Америке имају овлашћење да прераспоређују особље у складу са својим проценама и жељама. Међутим, организације за заштиту новинара и агенција која штити узбуњиваче критиковали су тај потез као напад на слободу штампе.

Иако је Глас Америке финансиран из савезног буџета, новцем пореских обвезника, његови новинари раде у оквиру законског принципа који штити њихову независност од политичких утицаја. Ту традицију је, међутим, почео да доводи у питање директор USAGM Мајкл Пек, кога је поставио председник Доналд Трамп, а ступио је на дужност прошлог јуна.

Преузете мере против Видакусваре су „напад на први амандман“, саопштио је Зик Милер, председник Клуба дописника Беле куће.

“Прераспоређивање новинарке Петси Видакусваре зато што је радила свој посао и постављала питања је напад на управо оне идеале које је државни секретар помињао у свом говору“, оценио је Милер.

Додао је да склањање Видакусваре са задатка у Белој кући „наноси штету интересима свих Американаца који зависе од слободе штампе да би сазнали о поступцима своје владе и пружа охрабрење покушајима да се ограничи слобода штампе у другим деловима света.“

Петси Видакусвара требало је да путује са председником Доналдом Трампом у уторак и прати његову посету Тексасу. Било је то прво јавно појављивање председника Трампа након што су његове присталице упале у зграду Конгреса прошле недеље, што је довело до погибије петоро људи, међу којима је и један припадник полиције Капитола.

И пре Помпеовог говора, Пројекат за одговорност владе, организација која штити федералне узбуњиваче, писао је Агенцији за глобалне медије да упозори да планови о праћењу тог обраћања по свему судећи крше Повељу Гласа Америке – која садржи принципе независности уређивачке политике агенције – и новинарску етику.

„Петси је радила свој посао. Њено „прераспоређивање“ је процес политичког мешања и казне, илегално кршење принципа уређивачке независности од спољних утицаја“, рекао је за Глас Америке Дејвид Сеид, правни заступник Пројекта за одговорност владе. Његова организација представља више од 20 садашњих и бивших новинара Гласа Америке који су је контактирали, из различитих разлога, протеклих месеци.

У заједничком саопштењу, конгресмени Мекол и Микс су изјавили да су били фрустрирани када су сазнали да је Видакусвари промењено задужење након што је поставила питања Помпеу. „Ако не постоји легитимни разлог за тај потез, а он није наведен, верујемо да она треба да се врати на своје раније задужење“, поручили су.

У понедељак, Помепо је, у Гласу Америке, говорио о „америчкој изузетности“ и томе како види праву улогу Гласа Америке у промовисању америчких вредности широм света. Уследила је кратка сесија питања која је постављао директор Рајли, који није укључио питања која је доставила централна редакција агенције, а односила су се на прошлонедељни напад на Капитол, и Помпеову одлуку од тог јутра да Хутије у Јемену прогласи терористичком организацијом.

Док је државни секретар излазио из зграде, Видакусвара га је пратила и покушала да му постави питања. На видео снимку догађаја, чује се како га, између осталог, пита да ли се сада каје што је изјавио да ће бити глатке транзиције на „другу Трампову администрацију“, иако је Трамп изгубио изборе од демократе Џоа Бајдена. На снимку се чује и новинарка како директора Рајлија пита због чега није поставио питања на која су новинари Гласа Америке тражили одговор. Директор се чује како пита Видакусвару ко је, а након што се представила рекао јој је: „Очигледно, не умете да се понашате“ и додао да она нема овлашћење да поставља питања. Видакусвара је одговорила да је новинар и да је њен посао да поставља питања.

Пре него што је прераспоређена на другу дужност, Видакусвара је пратила Белу кућу за вебсајт, телевизију и радио Гласа Америке а такође је водитељка подкаста за индонежански сервис, где је почела да ради као репортер.

У свом говору у седишту Гласа Америке, Помпео је апеловао на новинаре агенције да спроводе њену мисију и подржавају слободу штампе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси