Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕП забринут за медије у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2012.

Извор: Б92 онлајн

ЕП забринут за медије у Србији

Брисел - Европски парламент је у предлогу резолуције о Србији изразио забринутост због покушаја надзора над радом медија и уплитања у њихов рад у Србији.



ЕП је затражио од власти у Београду да зајамче "независност средстава информисања од политичких притисака и других уплива".

У резолуцији, о којој ће сутра гласати парламент Европске уније, "указује се на то да су снажни и независни медији нужан саставни део демократског поретка и, с тим у вези, поздравља усвајање Медијске стратегије Владе Србије".

Евро-посланици су похвалили Акциони план за примену Стратегије, "као и планирано повлачење државе из власништва над медијима".

Предочили су "забринутост због претњи српским новинарима" и позвали на "интензивну истрагу тих претњи да би се новинарима омогућило да у безбедним условима свој рад обављају ефикасно и без потребе за самоцензуром".

Посланици ЕП су "подвукли потребу да се предузму кораци против концентрације власништва у медијима и недостатка транспарентности у медијима".

ЕП у предлогу резолуције тражи да се "исто тако обезбеди равноправан приступ тржишту оглашавања, укључујући издвајања из државних фондова за трошкове оглашавања и рекламе".

"Новинари се истовремено позивају да поштују (професионални) Етички кодекс" у свом раду, пише у предлогу.

Парламент ЕУ, наводи се у документу, "изражава жаљење због тога што су државне власти завеле медијску блокаду током инцидената јула 2011. на северу Косова и погрешно представиле улогу Кфора у тим догађајима".

ЕП, како се закључује, "подвлачи важност слободних и независних медија за демократску и добро обавештену јавност".

Према тумачењу које су агенцији Бета приликом расправе о овој резолуцији у Спољнополитичком одбору ЕП дали неки посланици, иза тог става највише стоји уверење самог известиоца за Србију Јелка Кацина и још неких кругова да није била на месту тврдња српских власти да су војници Кфора употребили бојеву муницију и да су у инцидентима у јулу таквом муницијом пуцали на српске цивиле.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси