Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поново одложено суђење за убиство Ћурувије због болести судије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2020.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Поново одложено суђење за убиство Ћурувије због болести судије

Наставак поновљеног суђења у случају убиства Славка Ћурувије, новинара и власника Дневног телеграфа и Европљанина, поново је одложен због болести члана судског већа Посебног одељења Вишег суда у Београду.

Ово је за Цензоловку данас изјавила координаторка Вишег суда за медије Татјана Тешић. Требало је да се ове недеље одрже чак четири рочишта у низу. Нови термини када би суђење могло да се настави још нису познати.

Ни претходно рочиште, које је било заказано за 16. новембар, није одржано због болести судије Владимира Месаровића и тада је председница трочланог судског већа Снежана Јовановић заказала нова рочишта за прва четири дана децембра, која су сад одложена на неодређен рок.

Судија Јовановић је том приликом на наредно рочиште позвала децу убијеног новинара Јелену и Радета Ћурувију, као и историчарку Бранку Прпу која је у тренутку убиства била са Славком.

Судија Снежана Јовановић није објаснила зашто позива Јелену и Радета Ћурувију, као и Бранку Прпу – који нису били позвани на рочишта која су заказана у новембру – али се може претпоставити да је то зато што се на почетку суђења изјашњавају сви учесници у поступку: оптужени, њихови браниоци, као и оштећени и њихови заступници.

Позната историчарка Бранка Прпа једини је непосредни сведок убиства. Њено сведочење било је кључно што је у првостепеној пресуди непосредни извршилац убиства означен као Н. Н. лице, односно што је пресуда била у раскораку са оптужницом, због чега је касније оборена на апелацији.

Одбрана предлаже сведока повезиваног са криминалним клановима

Судско веће које по други пут суди четворици некадашњих припадника Државне безбедности за убиство које се догодило пре 21 годину, још није донело одлуку да ли ће прихватити предлог Зоре Добричанин Никодиновић, адвокатице оптужених Ратка Ромића и Милана Радоњића, да се као нови сведок саслуша Василије Мијовић, бивши функционер црногорске тајне полиције, који има криминалну прошлост.

Мијовић је хапшен у Србији и Црној Гори, а вишеструко је био повезан са припадницима криминалних кланова и осуђенима за ратне злочине деведесетих.

Адвокатица Добричанин Никодиновић је на самом почетку поновљеног поступка суду доставила службену белешку коју је, како је рекла, оперативац Василије Мијовић послао бившем шефу црногорске тајне службе Вукашину Марашу и која наводно „упућује на то ко је убио Славка Ћурувију“. По њеној тврдњи, она је ту белешку примила 3. априла 2019. године и предложила да се Мијовић позове за сведока. То је уједно и једини нови предлог одбране.

Координаторка за медије Вишег суда Татјана Тешић данас је за Цензоловку рекла да суд још није донео одлуку о томе како ће третирати поднету службену белешку, као ни да ли ће позивати овог сведока.

Подсећамо да је у питању сведок који је једном поднео фалсификовану службену белешку и то у случају убиства новинара Душка Јовановића у Црној Гори, о чему је Цензоловка већ писала.

Према одговору госпође Тешић, судско веће још није донело ни одлуку да ли ће прихватити предлог поступајућег тужиоца Миленка Мандића да се у предмет уврсте сведочења два начелника одељења РДБ-а у време убиства Ћурувије, Цвијетина Милинковића и Зорана Павића, који би додатно могли да подупру оптужницу.

АПЕЛАЦИЈА ВРАТИЛА СУЂЕЊЕ НА ПОЧЕТАК

За убиство Славка Ћурувију су прошле године, укупно на 100 година затвора, првостепено осуђени бивши начелник РДБ-а Радомир Марковић (30 година) за подстрекивање, тадашњи шеф београдског центра РДБ-а Милан Радоњић (30 година) за саизвршилаштво, те оперативац ДБ-а Ратко Ромић и бивши припадник резервног састава Мирослав Курак као саизвршиоци на месту ликвидације (по 20 година).

Као непосредни извршилац означено је Н. Н. лице и то је и био главни разлог због којег је прва пресуда пала ове године на Апелационом суду, који је утврдио бројне нелогичности, недоследности и крупне грешке у закључивању, а пре свега прекорачење оптужнице у којој је као непосредни извршилац означен Мирослав Курак.

У првостепеној пресуди је као налогодавац такође наведено Н. Н. лице.

У одлуци Апелационог суда из јула ове године позива се судско веће (Снежана Јовановић, Драган Милошевић и Владимир Месаровић) да исправи све те грешке и оне се поименце наводе и детаљно описују.

У поновљеном поступку до сада су одржана само два рочишта, 5. и 6. октобра, а наредна два су отказана због болести судије. Током та прва два дана поновљеног суђења окривљени су поновили да нису криви. Њихови адвокати су поново затражили да се из поступка изузму кључна сведочења Милорада Луковића Легије и браће Симовић, припадника земунског клана. Тужилац Миленко Мандић је предложио да се поново прочитају сведочења којима се поткрепљује оптужница и није предложио нове доказе и сведоке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси