Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радна група предала премијерки Акциони план за Медијску стратегију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2020.

Извор: РТС

Радна група предала премијерки Акциони план за Медијску стратегију

Чланови Радне групе за израду Акционог плана за Стратегију развоја система јавног информисања у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године, предали су Акциони план председници владе Ани Брнабић.

Председница владе Ана Брнабић и потпредседница владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, истакле су да ће Акциони план бити усвојен на седници Владе Србије у најкраћем року.

Премијерка Брнабић нагласила је, након уручења Акционог плана, да сада предстоји рад на његовој примени, и додала да је циљ владе да имплементацијом Медијске стратегије и израдом сета нових медијских закона руководи надлежно Министарство културе и информисања.

Брнабићева је рекла да је план да се формира Радна група која ће радити на имплементацији Акционог плана за Медијску стратегију и на сету нових медијских закона, а коју ће чинити представници државе и медијских и новинарских удружења, у сличном формату као и до сада.

У разговору са представницима медијских и новинарских удружења из Радне групе, премијерка Брнабић рекла је да је јако важно то што је нова министарка културе и информисања Маја Гојковић, повукла све захтеве за вођење процеса пред судовима против медијских кућа и новинара, а било их је укупно девет, као и пет кривичних пријава против медија. Такође, са сајта Министарства скинуто је 10 саопштења које је и министарка Гојковић окарактерисала као лични рат њеног претходника са новинарима.

Председница владе рекла је да је, поред Медијске стратегије, друга важна тема безбедност новинара, и да је идеја да се формира нова Радна група за безбедност и заштиту новинара. Радну групе би чинили представници надлежних државних органа, медијских и новинарских удружења и представници партнера из међународних организација - Мисија ОЕБС у Србији, Делегација ЕУ у Србији, Фондација Конрад Аденауер и Амбасада К. Норвешке.

Безбедност новинара је црвена линија, Влада Србије неће толерисати никакве претње, а посебно физичко угрожавање новинара, подвукла је премијерка Брнабић.

Брнабићева је указала да је већ одржала састанак са представницима релевантних институција и омбудсманом у вези са безбедношћу новинара и да јој је намера да се једном месечно састаје са потпредседницом и министарком Гојковић и разговара о конкретним случајевима како се ништа више не би препуштало случају и како би се реаговало на време.

Потпредседница владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић је указала да је враћање питања важних за медије матичној кући, Министарству културе и информисања, уједно и велика одговорност и да предстоји много посла и истакла да су медији један од стубова демократије наше државе и да заједно може доста да се уради.

Састанку су присуствовали и представници Делегације ЕУ У Србији и Амбасаде Краљевине Норвешке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси