Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијско склониште: За информисање у Крагујевцу никад мањи буџет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 11. 2020.

Извор: Медијско склониште Крагујевац

Медијско склониште: За информисање у Крагујевцу никад мањи буџет

Износ који је за заштиту јавног интереса у информисању планиран у буџету за 2021. је сраман и представља још једно понижење за медије који раде у служби грађана. Због тога ће Медијско склониште Крагујевац, у оквиру јавне расправе која је у току, градској управи доставити свој предлог за буџетску ставку која се односи на пројектно суфинансирање медија са образложењем.

Предлогом буџета града Крагујевца за наредну годину за „остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања“ предвиђено је три милиона динара. То значи да ће у најбољем случају, градска власт у 2021. толико новца издвојити за конкурс, на који својим пројектима могу да се пријаве сви регистровани медији. Колико је наменила само за Радио-телевизију Крагујевац сазнаћемо тек након што Скупштина града усвоји програм пословања тог привредног друштва, мада та сума углавном износи око 44 милиона.

Подсећамо да је буџетом за 2020. за информисање планирано десет милиона динара. Конкурс није расписан, као ни претходних пет година, али је на састанку у Медијском склоништу градоначелник Никола Дашић обећао да ће се та пракса променити и да ће град суфинансирати медијске пројекте, како то закон предвиђа. Иако о конкретном износу тада није било речи, непријатно смо изненађени чињеницом да је опредељено три пута мање новца него за ову годину.

Свесни проблема и потешкоћа које је криза проузроковала по градски буџет, ипак сматрамо да издвајање три милиона динара представља понижавање медијске професије, деградирање значаја јавног информисања и наставак дискриминаторског односа локалне самоуправе према медијима, у граду од близу 200.000 становника. Верујемо да су градске финансије у проблему, што потврђује и недавно повећање пореза на имовину, чак и закупнина просторија која користе удружења грађана, али надлежнима постављамо питање да ли смо и у свим другим областима достигли ниво неразвијене општине, попут Рековца, која је ове године медијима на конкурсу расподелила 2,8 милиона динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси