Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грујица Спасовић (1950-2020): Новинарски узор са инстинктом доброте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 10. 2020.

Аутор: Александра Поповић Извор: Данас

Преминуо један од оснивача и први главни и одговорни уредник Данаса

Грујица Спасовић (1950-2020): Новинарски узор са инстинктом доброте

Први главни и одговорни уредник и један од власника и оснивача листа Данас Грујица Спасовић преминуо је јуче у 70. години, после дуге и тешке болести.

Спасовић је био главни уредник Данаса од његовог првог броја 9. јуна 1997. до 2006. године. Завршио је Факултет политичких наука у Београду.

Новинарством је почео да се бави у београдском листу младих Сусрет, да би каријеру наставио у Вечерњим новостима. Од 1980. је главни и одговорни уредник Омладинских новина. Пре одласка у Борбу, 1989, био је једно време главни уредник ревије Дуга.

Након што је Милошевићев режим преузео Борбу, са већином колега прелази у Нашу Борбу, а неколико година касније учествује у оснивању Данаса, у којем је главни уредник од првог броја.

Прошао је с листом све његове најтеже фазе, поготово оне пре демократских промена 2000, држећи се непоколебљиво курса отвореног, професионалног и независног новинарства.

Након „уредниковања“ у Данасу постаје амбасадор Србије у Босни и Херцеговини, те се враћа у Данас, у којем се последњих година бавио издавачком делатношћу. Аутор је књиге „Данас, упркос њима“ (у издању Дан Графа), у којој је писао о првих 1.000 дана рада Данаса.

Сарадници и пријатељи Грујице Спасовића и његовог доприноса новинарству у Србији на овим странама опраштају се од великог новинарског узора, шармантног и заразно оптимистичног човека који је имао „инстинкт доброте“.

Здравко Хубер, један од оснивача и власника Данаса, истиче како је са Грујом прво био колега и сарадник почетком осамдесетих година.

– Тада смо у посттитовском социјализму наслутили да је могуће ширити медијске и друге слободе у земљи у којој смо живели и коју смо истински волели. Ми смо то у омладинској штампи радили из све снаге, али су ствари кренуле у другом правцу. Уместо демократског социјализма, победио је Милошевићев нацикомунизам, објаснио је Хубер, настављајући са констатацијом да је таквој политици главно средиште медијског отпора био лист Борба, у коме су се затекли и он и Груја.

– Тада започета друга фаза наше сарадње трајала је до јуче, када је стигла вест да Грује више нема. Поносим се што смо ми „омладинци“ заједно са старим Борбашима имуним на национализам, од тих новина направили велики светли изузетак у медијском мраку који је владао на грађанским ратом захваћеном простору Југославије, нагласио је Хубер.

Он каже и да су своје идеале високопрофесионалног новинарства најдоследније настојали да остваре у листу Данас који су покренули они, новинари омладинско-борбашког порекла.

– Груја је био пуних девет година на челу овог листа, трпећи најжешће ударе свих којима је сметало овакво гласило бескомпромисне демократске либералне оријентације. Овакво схватање новинарства Груја је пренео на генерације млађих новинара у чијим је рукама данашњи Данас. Тешко је прихватити да више неће бити његових бучних, веселих долазака у редакцију, шармантне и топле комуникације са свима. Трајно сећање на Грују исказаће се најбоље истрајавањем на концепту новина чије је темеље он поставио, нагласио је Хубер.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси