Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари немају ни за аутобуске карте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2009.

Извор: Дневник

Новинари немају ни за аутобуске карте


Рашомонијада око тренутно заустављене приватизације локалних електронских медија наставља се у целој Србији, а запосленима у Радио Сомбору је вода дошла до грла.

Наиме, ова станица с уредном регионалном фреквенцијом је новембра 2007. приватизована, али купац није поштовао преузете обавеза према запосленима, али и држави, па је Републичка агенција за приватизацију средином прошле године раскинула купопродајни уговор. Већински капитал од 70 одсто је прешао у портфељ Акцијског фонда, а за заступницу државног капитала је, на предлог синдиката 14 запослених, постављена некадашња директорка Анита Беретић, актуелна помоћница покрајинског секретара за рад, запошљавање и равноправност полова.

Покушавајући да помогне „свом“ радију, из градског буџета је обезбеђено 2,5 милиона динара, што је било довољно тек за намиривање дуга за зараде запослених закључно с децембром, односно пет месечних минималаца.

Председник синдиката „Независност“ ове медијске куће која запошљава осам новинара Синиша Стричевић каже да је током јануара, на име путних трошкова, радницима Радио Сомбора исплаћено само 2.000 динара, па не чуди што је настављен тренд напуштања радио станице, која, осим на српском, емитује програм и на мађарском језику.Информативни програм се, по његовим речима, емитује само захваљујући ентузијазму свих запослених, за које још нема ни назнака бољих дана.

Интересовања за евентуалну нову приватизацију радија има, тврди први синдикалац, јер је локалну самоуправу већ контактирала суботичка фирма „Адам“, власништво Ладислава Мамужића.

Ипак, ово интересовање је условљено нерешеним статусним питањима и коначним договором „високе политике“ о томе каква ће бити судбина електронских медија који су у обавези да структуром свог програма обезбеђују и загарантована права националних мањина.

А. Миљеновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси