Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сирија: Убијена америчка новинарка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 02. 2012.

Извор: www.smedia.rs

Сирија: Убијена америчка новинарка

Новинарка Мари Колвин погинула је данас у артиљеријском нападу на сиријски град Хомс заједно са француским фотографом Реми Ошликом.


Позната по томе што је волела да буде у центру догађања и по храбрости на борбеној линији. Колвин се налазила у Хомсу, упоришту једанаестомесечне сиријске побуне против режима, граду који је последњих недеља био под непрестаним артиљеријским нападима.

Колвин, пореклом Американка, била је двадесет година дописница британског листа Сандеј тајмс (Sunday Times), а специјалност јој је било извештавање са најопаснијих места на свету.

Изгубила је једно око у заседи у Шри Ланки 2001, али је тада обећала да неће "обесити о клин" свој панцирни прслук нити престати да извештава из опасних подручја.

"Па да ли сам била глупа? Осећала бих се глупо да пишем чланак о вечери на којој сам била претходне ноћи. Више волим да будем у том међупростору измедју посла за столом у редакцији и места где може да ме погоди метак, без увреде за оне који раде у редакцији", писала је Колвин после напада у Шри Ланки.

"Што се мене тиче, током извештавања са следећег ратишта бићу више него икад задивљена храброшћу цивила који трпе много више него што ћу ја икад трпети. Они морају да остану ту где су, а ја могу да се вратим кући у Лондон", писала је она.

Препознатљива по црном повезу преко ока, Колвин је била позната по томе што се концентрисала на судбину жена и деце у рату.

У интервјуу за Би-би-си јуче из Хомса, дан пре своје смрти, она је детаљно описала смрт једног детета у том граду.

"Гледала сам данас једну бебу како умире. Апсолутно ужасавајуће. То је било једно двогодишње дете. Скинули су га и видели да му је шрапнел ушао у лево плућно крило, и доктор је рекао да не може ништа да уради".

Колвин је извештавала са Косова, где је била у патроли са Ослободилачком војском Косова током сукоба са српским снагама.

У Чеценији је у више наврата била на месту које су бомбардовали руски авиони док је извештавала о чеченским побуњеницима.

Она је изевштавала и о сукобу на Источном Тимору, као и из арапских земаља током "арапског пролећа".

Била је гласни заговорник независног новинарства и залагала се жустро за ратно извештавање.

У новембру 2010. године, Мери Колвин је у говору у Лондону апеловала на руководиоце медија да наставе да улажу у извештавање из конфликтних зона.

"Наша мисија је да о моћницима кажемо истину. Ми кући пошаљемо прву грубу верзију историје. Ми можемо да направимо разлику и то чинимо у октривању ужаса рата и посебно страхота које се дешавају цивилима", рекла је тада Колвин.

На вест о њеној смрти стигли су многи изрази поштовања. Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је њена смрт "јако тужан подсетник" на ризике које новинари преузимају када извештавају из Сирије.

Власник листа Сандеј тајмс Руперт Мердок описао је Мари Колвин као "неустрашиву", а уредник листа Џон Вајроу је рекао да је она била изузетна фигура у овом листу и да су је "подстицале страсти да покрива ратове у веровању да је то што ради важно".

Бета



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси