Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У 2011. страдало 46 новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 02. 2012.

Извор: Б92

У 2011. страдало 46 новинара

Њујорк -- Најмање 46 новинара убијено је у свету 2011, што је двоје више него 2010. Другу годину заредом, најгора земља за новинаре је Пакистан.

У извештају Комитета за заштиту новинара (ЦПЈ), чије је седиште у Њујорку, се подвлачи да је број смртних случајева међу новинарима који извештавају с ризичних подручја достигао рекорд 2011. са "арапским пролећем".

Најопасније земље за новинаре су Пакистан (седам мртвих), Ирак (пет мртвих), где је несигурност и даље велика после одласка америчких трупа и Либија (исто пет мртвих), где је уз побуну против Муамера Гадафија била и интервенција НАТО.

"Седамнаест новинара је умрло док су извештавали са опасних догађаја, многи од њих током хаотичних сукоба између власти и демонстраната који су обележели побуне широм арапског света", наводи ЦПЈ.

Око 40 одсто жртава су фотографи и сниматељи, што је двоструко већи проценат него што је регистровано од 1992. године, од када ова организација објављује годишње извештаје.

ЦПЈ је такође уочио пораст броја настрадалих новинара интернет медија, који су се ретко појављивали у статистикама ове организације пре 2008. године.

У извештају се додаје и да се још испитују услови смрти 35 новинара током 2011, да се утврди да ли могу бити везани за њихов рад.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси