Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Српски новинари и НВО сектор против РТК 2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 02. 2012.

Извор: КИМ Радио

Српски новинари и НВО сектор против РТК 2

Представници српске медијске заједнице и невладин сектор на Косову поновили су да желе оснивање српског ТВ канала који би био независан од Радио телевизије Косова (РТК). Они упозоравају на кршење међународних и локалних закона. С друге стране управа РТК саопштава да је технички спремна да под свој кишобран стави нови српски ТВ канал који ће изабрати свој начин деловања.

Заменик директора Радио телевизије Косова (РТК), Ментор Шаља, изјавио је у Чаглавици на јавној дебати да ће нови канал, који би био основан у оквиру овог јавног сервиса, имати своје уредништво, чланство у борду, 10 процената од укупног буџета РТК и да не разуме ставове српских новинара који се томе противе. Он каже да је РТК технички спреман да прихвати нови српски ТВ канал. Једино је спорно, по речима Шаље, што РТК нема право власништво над зградом и земљиштем у Приштини где тренутно раде.

„РТК има нерешено власништво над зградом и земљиштем. Ми смо тај простор практично наследили од Радио Телевизије Приштина ‚1999. године . Свуда се власништво наслеђује и ја не разумем став Европске Комисије која нам оспорава то право. Непостојање власништва нам онемогућава да прихватимо српски ТВ канал и да се даље ширимо“, рекао је Шаља.

Новинар са Косова Живојин Ракочевић је нагласио да су сви закони у овој области кривотворени, да не може бити професионалног развоја медија и да политички притисак игра пресудну улогу у оснивању новог ТВ канала на српском језику.

„Потпуно су фалсификовани сви међународни и локални закони направљена је једна етничка конструкција од закона. Онако како одговара РТК тако ће се Срби информисати и то је кључ проблема. Не може РТК да одређује Србима шта ће то бити. Не може РТК да оснива канал за Србе на српском језику, не могу да се запоставе све институције и не могу да се запоставе наше потребе. Може једино силом и потпуним безакоњем“, рекао је Ракочевић.

Он је навео да је за срску медијску заједницу најбоље да цео процес бојкотује и да правду потражи на локалним и међународним судовима.

Директор Центра за мир и толеранцију, Ненад Максимовић, наводи да су многа истраживања која је овај Центар, у сарадњи са УНДП-ом, спровео показала да Срби желе независан ТВ канал чије би седиште било у Грачаници а не у Приштини.

„Велики је проблем политички утицај који Скупштина Косова има у оснивању тог ТВ канала јер Скупштина задржава право да именује и разрешава директора тог ТВ канала , уређује садржај програмске шеме и бира чланове Управог одбора који имају право вета али се у трећем кругу то право укида и одлуке се доносе простом већином. То је кључни проблем“, рекао је Максимовић.

Нацрт Закона о српском ТВ каналу, чије је оснивање предвиђено планом Мартија Ахтисарија, ушао је у скупштинску процедуру. У нацрту закона стоји да РТК чине два ТВ канала, један на албанском и један на српском језику, а оба ТВ канала имају проценат програма на језицима мањинских заједница.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси