Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заокружити законски оквир
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 02. 2012.

Извор: Преглед

Заокружити законски оквир

Ненадић: Протеклих година доста урађено у борби против корупције

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић изјавио је јуче да је држава у протеклих неколико година пуно тога урадила на спречавању и откривању корупције, али да је за ефикаснију борбу потребно заокружити законски оквир.

„Највише недостаје закон који би уредио лобирање, закон који би на прави начин уредио транспарентност медијског власништва, као и закон који би уредио заштиту узбуњивача, односно људи који указују на корупцију и друге штетне радње“, рекао је Ненадић Танјугу поводом 9. децембра - Међународног дана борбе ротив корупције.

Он је истакао да је Србија доношењем антикорупцијских закона и формирањем неколико специјализованих тела, који имају пре свега превентивну улогу, напредовала у борби против корупције. Ненадић је, међутим, указао да у тој, као и у многим другим областима, примена тих закона није била довољна и додао да, када је реч о институцијалном оквиру, треба само дати додатна овлашћења неким од контролних органа.

Према његовим речима, корупција је распрострањена у свим областима друштвеног живота у Србији и зато је незахвално говорити о секторској распоређености.

„Незахвално је рећи да је један део јавних служби или друштва више изложен корупцији него други“, сматра Ненадић и додаје да се корупција јавља свуда где постоје прилике, а не постоји довољна одбрана друштва кроз неке механизме заштите. Програмски директор Транспарентности Србија је рекао да ће Европа од Србије тражити проактивни приступ истрази корупције и резултате рада који би се огледали у правосудним осудама за корупцију.

Коментаришући назадовање Србије на годишњој листи организације Транспаренси интернешнел, Ненадић је казао да је то лош сигнал, али да може бити последица и неких методолошких ствари.

„Оно што свакако треба да забрине сваког човека који се бави питањем борбе против корупције, јесте чињеница да већ неколико година уназад - тапкамо у месту“, закључио је Ненадић.

Поводом обележавања Међународног дана борбе против корупције, 9. децембра, Радна група за борбу против корупције „Глобалног договора УН у Србији“ позвалаје све компаније у нашој земљида потпишу „Декларацију о борби против корупције“ и на тај начин успоставе системски приступ у тој области.

Антрфиле : Ђукић: Грађани очекују резултате


Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић јуче је на скупу поводом Међународног дана борбе против корупције истакла да грађани у њеном сузбијању очекују резултате, за шта сви у политичком животу имају велику одговорност. Она је оценила и да декларативно изјашњавање против корупције разводњава и умртвљује борбу против ње.

Председница парламента је указала да је прецепција грађана о корупцији ове године изразитија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси