Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Смајловић: Понуда НУНС-у биће великодушна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 02. 2012.

Извор: Данас

Смајловић: Понуда НУНС-у биће великодушна

Београд - Удружење новинара Србије ће за који дан детаљно обавестити своје чланство, а потом и ширу јавност, о разлозима због којих наш правни тим оспорава незакониту одлуку Апелационог суда у Београду да преиначи пресуду Првог основног суда у Београду, који је пролетос по ко зна који пут потврдио законито власништво УНС-а над зградом у Ресавској 28 у Београду, каже за Данас Љиљана Смајловић, председница УНС-а.



Према њеним речима, Апелациони суд је уочи Нове године у корист НУНС-а донео „политички дириговану одлуку коју је образложио политичким, а не правним разлозима, не позивајући се на законе већ на револуционарне заслуге удружења које је политички блиско садашњим властодршцима“.

- Политичке заслуге не могу бити основа за стицање права својине у Европи, то се противи свим домаћим и европским законима и УНС ће се на крају изборити да се поштују основна правна начела која су у протеклих десет година судског спорења потврдили сви судови у Србији до „реформисаног“ судског већа Апелационог суда. Не може се, тобож због грехова у време Милорада Комракова, приватна својина УНС-а поклањати НУНС-у Надежде Гаће, односно Вукашина Обрадовића. То је исти принцип по ком се Србији отима право на Косово - напомиње Смајловићева.

Према њеном мишљењу, правично коришћење зграде у Ресавској је питање које се може решити мирним путем, споразумом два новинарска удружења, као и да договор не сме бити последица незаконитих и неправичних одлука државе. Смајловићева истиче да су се договорили да Вукашин Обрадовић дође на седницу Управе УНС-а и образложи на основу чега НУНС тражи половину УНС-ове зграде.

- Не могу да прејудицирам одлуку Управе УНС-а, али могу да кажем да ће наша понуда НУНС-у бити веома великодушна, с обзиром на трвења последњих десет и више година. Све што тако договоримо остаће да важи и након што УНС сруши неправну пресуду Апелационог суда у Београду - објашњава председница УНС-а.

Апелациони суд у Београду, наиме, недавно је донео пресуду према којој су ова два новинарска удружења заједнички власници зграде Дома новинара у Ресавској улици у Београду.

Како се наводи у одлуци суда, УНС је дужан да призна да НУНС своје право упише у земљишним књигама, као и да исплати НУНС-у трошкове парничног поступка у износу од 412.187 динара.

Међутим, постоје ванредни правни лекови који су на располагању УНС-у који би могли да продуже рок око деобе зграде, као што је захтев за ревизију.

У НУНС-у је одлучено да ће понудити УНС-у да заједнички управљају зградом у Ресавској улици као сувласници.

Бојан Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси