Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: УНС да се извини грађанима Србије и региона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2012.

Извор: НДНВ

НДНВ: УНС да се извини грађанима Србије и региона

Независно друштво новинара Војводине није изненађено јучерашњим саопштењем УНС-а, у којем је ова организација још једном утврдила своје позиције заузете с краја осамдесетих година, учвршћене током деведесетих, и ојачане после 2000. године социјалном демагогијом. Слично као и поједине политичке странке, с којима дели иста уверења, УНС је национализму придодао социјални елемент. Додуше, та социјална димензија видљива је само онда када се на власти налазе странке које руководству ове организације нису по вољи, односно које нису довољно "патриотске".

НДНВ је до сада, небројено пута, указивао на катастрофалан положај медија и новинара у Србији и на потребу системског регулисања овог тржишта, указивао је на политичке злоупотребе медија и новинара и на друге аномалије у медијској сфери, за које по дефиницији највећу одговорно сноси власт... Сматрамо, међутим, да се ред у медијима не може увести без лустрације и јасног инвентарисања онога што се дешавало током деведесетих година. Наравно, неопходно је да новинари и уредници, ратни хушкачи, кривично одговарају за оно што су тада чинили, а не и да данас уживају привилегије "угледних грађана". И наравно, ово се не односи само на медијску сферу.

Пре лустрације и кривичне одговорности, било би добро да се чује и неко извињење, да се рецимо УНС извини грађанима Србије и региона за оно што су "угледни" чланови тог удружења чинили током деведесетих, а богами и за оно што чине данас репродукујући најгоре стереотипе о "другима" и "другачијима". УНС је симбол тог континуитета.

А управо чињеници да је успостављен континуитет са деведесетим годинама можемо захвалити на томе што на нашој сцени још увек доминирају не медији него парамедијски феномени, са мање-више истим власницима и уредницима као деведесетих. Можемо захвалити и на томе што у друштву влада потпуна амнезија, у којем је "непрепоручљиво" подсећати на недавну прошлост. Ономе ко се на то осмели следи судбина Петра Луковића и Е-новина, прогон који подржава и новинарско удружење.

НДНВ-у не пада на памет да продужи овај "рат саопштењима" са УНС-ом и да даље појашњава какву је срамну улогу ова организација имала у нашој недавној прошлости. О "активностима" делова руководства овог удружења и "угледних чланова" већ постоје томови и томови истраживања разних новинарских, социолошких, антрополошких и иних универзитетских катедри диљем меридијана. Њихова "ратна извештавања" доспела су у светску историју новинарског бешчашћа. А ту им "замене теза", прогон неистомишљеника, шибицарско новинарство и крокодилске сузе не могу помоћи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси